Zova je u punom cvatu i svakako je vrijeme da taj predivan
miris i aromu sačuvamo i za naredne mjesece.
Naši preci su decenijama koristili zovu u korist zdravlja, a
pri tome su uživali u izuzetno ukusnim napicima. Za zovu kažu da je jedna od
najljekovitijih biljaka na svijetu jer sadrži velike količine flavonoida,
karotena, vitamina C.
Cvjetovi zove beru se kada je sunčano vrijeme i to samo oni
cvjetovi koji su potpuno rascvjetani i sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gdje
je berete, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i
pronađite čist grm ove mirisne i ljekovite majske ljepotice.
Zova ublažava upalu disajnih puteva, reumu i poboljšava
apetit. Do sada je poznato da zova liječi grip, zapušene sinuse, bronhitis,
astmu i alergije. Takođe, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a
pomaže i kod dijabetesa i zatvora.
Sok od zove
Ovo je mjera za otprilike 4 L sirupa, ukoliko želite više
ili manje prilagodite omjere svojim potrebama. A to znači da ćete na 10
cvjetova koristiti litru vode, kilu šećera i jedan limun, odnosno na 100
cvjetova trebat će vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limuna, po
mogućnosti nešpricanih.
Trebaće vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene
boce sa čepovima za skladištenje. Što se tiče ‘light’ varijanti sa manje
šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih omjera
za pripremu rizikujete kasniju kvarljivost sirupa.
SASTOJCI ZA SIRUP OD
ZOVE:
30 cvjetova zove
3 l vode
40 g limuntosa
3 limuna
3 kg šećera
PRIPREMA SOKA OD
ZOVE:
Potopite cvjetove zove u vodu sa limunskom kiselinom i na
kriške izrezanim limunovima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na
hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro
promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.
Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje
u staklene boce. Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i
tamnom mjestu.
Cvjetovi zove izuzetno su bogati glukozom, taninima,
flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice zove sadrže alkaloide,
karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C.
zosradio.ba/nezavisne.com