Novo istraživanje: Bezglutenska hrana povećava rizik od dijabetesa tipa 2

/

U studiji koju su proveli naučnici s Harvarda analizirani su 30-godišnji zdravstveni podaci ukupno 200.000 učesnika. Prema rezultatima, koji su predstavljeni jučer, osobe koje su ograničile unos glutena ili uopće nisu konzumirali hranu s glutenom imaju 13 posto veću šansu da obole od dijabetesa tipa 2.

“Željeli smo otkriti da li konzumiranje glutena utječe na zdravlje ljudi koji nemaju zdravstvenih problema zbog kojih bi trebali izbjegavati gluten. Bezglutenska hrana često ima manje probavnih vlakana i drugih mikronutrijenata zbog čega je manje hranjiva, a često i skuplja”, rekao je doktor Geng Zong iz Škole javnog zdravstva Univerziteta Harvard.

Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu i drugim srodnim žitaricama. Naučnici naglašavaju da su na gluten zaista netolerantne jedino osobe koje boluju od celijakije.

Naučnici s Harvarda su u ovoj studiji koristili podatke istraživanja pod nazivom Nurses’ Health Study, gdje je blizu 200.000 osoba svake dvije do četiri godine odgovaralo na pitanja u vezi sa ishranom.
zosradio.ba/klix.ba
spot_img

Povezani postovi

Dini Merlinu dodijeljena nagrada za životno djelo ‘25. novembar’

Kako stoji u pojašnjenju Stručnog žirija koji je odlučivao...

Pogodila vas je sandžija? Evo šta ovaj narodni izraz stvarno znači

Izraz sandžija jedan je od mnogih narodnih izraza koji...

Uzimate antibiotik bez recepta? – Evo zašto je to jako opasno

Svjetska sedmica svjesnosti o antibioticima se već niz godina obilježava...

Ova biljka odlično pročišćava zrak u prostoriji: Ako odjeću sušite u kući, nabavite je

Naučnici iz NASA-e tvrde da sobne biljke mogu značajno...