Da li je korištenje aluminijske folije štetno za zdravlje?

/

U domaćinstvima se često koristi aluminijska folija za zamotavanje hrane, a mnogi je koriste i prilikom pečenja. No, neki naučnici tvrde da je štetnija nego što se to dosad vjerovalo.

Naučnici sa Univerziteta u Kairu smatraju da je miješanje aluminija s hranom tokom pečenja veće od dozvoljenog. Nije novost da materije, tečnosti i gasovi apsorbuju više kada su zagrijani nego kada su hladni, ali naučnica Ghada Bassioni tvrdi da je ta količina veća od one koju dozvoljava Svjetska zdravstvena organizacija. Dozvoljen je unos 40 mg aluminija, dok porcija mesa pečenog u foliji može sadržavati i do 400 mg aluminija. Hrana koja sadrži paradajz sos i sok limuna najviše zadržava aluminij.

Druga istraživanja su pokazala da veći unos aluminija predstavlja razlog za smanjen rast moždanih ćelija. 

Istraživanje Bassionjeve pokazuje da je aluminij posebno štetan za ljude s oboljenjem kostiju. Naučnici širom svijeta trenutno pokušavaju pronaći vezu s visokim nivoom aluminija u mozgovima pacijenata koji boluju od Alzhajmerove bolesti. Povećan nivo aluminija imaju i osobe koje pate od osteoporoze i bolesti bubrega.

Ako se teorija Bassionijeve pokaže ispravnom, ljudi će morati pronaći druge načine za zamotavanje hrane. Postoje mnogi materijali za zamotavanje koji sadrže aluminij u sebi, ali njegovo miješanje s hranom sprečavaju drugi metali.

Izvor

spot_img

Povezani postovi

Pogodila vas je sandžija? Evo šta ovaj narodni izraz stvarno znači

Izraz sandžija jedan je od mnogih narodnih izraza koji...

Uzimate antibiotik bez recepta? – Evo zašto je to jako opasno

Svjetska sedmica svjesnosti o antibioticima se već niz godina obilježava...

Ova biljka odlično pročišćava zrak u prostoriji: Ako odjeću sušite u kući, nabavite je

Naučnici iz NASA-e tvrde da sobne biljke mogu značajno...

Facebook Messenger uvodi HD videopozive i AI pozadine

Meta je najavila niz poboljšanja za svoju aplikaciju Facebook...