Organskog voća i povrća je veoma malo, a sve ono u supermarketima prskano je pesticidima. Uz neke mjere predostrožnosti možete da smanjite štetno dejstvo pesticida koje se nalazi na voću i povrću.
Preko 90 odsto svježeg voća i povrća na tržištu kontaminirano je dozom pesticida koja je štetna za ljudsko zdravlje. Iako pesticidi služe kako bi se namirnice odbranile od parazita i bolesti, oni dokazano štete ljudskom organizmu i kancerogeni su.
Iako često ne možemo da utičemo na porjeklo svežih namirnica koje kupujemo, sami možemo da učinimo voće i povrće zdravijim slijedeći jednostavne trikove.
Nije dovoljna sama voda
– Ako je riječ o većoj koncentraciji pesticida, tada pranje ispod mlaza vode neće pomoći. Zeleno lisnato povrće, poput salate, kelja i blitve – perite u sudoperi s vodom u koju ste dodali jednu do dve kašičice sode bikarbone.
– Pesticide možete isprati sirćetom, tako da na dve šoljice vode stavite pola šoljice sirćeta.
– Ako želite sasvim prirodnu varijantu, djeluje i kombinacija soli i limunovog soka. Napunite posudu vodom i dodajte joj kašičicu soli i sok jednog limuna. Stavite u mješavinu željeno voće ili povrće i pustite da stoji 10-15 minuta. Nakon toga isperite pod mlazom vode, osušite i poslužite.
– Ako ne želite da perete namirnice ničim drugim osim čistom vodom, onda ih potopite tokom noći – potopite voće i povrće u vodi i sljedećeg jutra isperite mlakom vodom. Povrće i voće nemojte prati čim ga kupite pa oprano odložite u frižider ili špajz jer će se tako brže pokvariti.
Pere se i voće/povrće s korom
Limuni, narandže, mandarine, lubenice i drugo voće i povrće čiju koru ne jedemo takođe treba oprati. Pesticidi i bakterije lako se prenose rukama i nožem, a koru limuna nipošto ne treba rendati u kolače osim ako niste sasvim sigurni da dolaze iz organskog uzgoja.
Namirnice s najviše pesticida
Najviše pesticida ima u jabukama, kruškama i grožđu. Dobro perite voće prije konzumiranja i čitajte deklaracije.