Bijeli luk je uvek koristan i često ga preporučuju stručnjaci za dizanje imuniteta i zbog brojnih drugih zdravstvenih pogodnosti.
Međutim, šta se desi kada jedete bijeli luk na prazan želudac?
Naučnici su otkrili da jedenje belog luka na prazan stomak povećava njegovu efikasnost kao prirodnog antibiotika. To se dešava zato što su bakterije otkrivene i ne mogu se odbraniti od „strašnog bijelog luka“.
Beli luk sadrži oko 400 aktivnih materija, bogat je vitaminima i mineralima: adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, gvožđe, enzimi, eterična ulja, jod, kalij, kalcijum, selen, sumpor i fosfor.
Bijeli luk ima dezinfekciono, antibakterijsko i fungicidno delovanje, uporedivo s najboljim antibioticima. Najvažniji sastojak bijelog luka je ahoin čiji efekt je bolji od delovanja aspirina.
Redovnom primenom podstiče prokrvljenost i olakšava protok krvi, snižava povišeni krvni pritisak i masnoće u krvi, bolesti srca.
Odličan je antioksidant, pa štiti organizam od delovanja slobodnih radikala.