Zašto nikada ne biste trebali zapaliti cigaretu poslije jela?

/

Naime, javljaju mediji, cigareta posebno iritira crijeva, ali i ostatak probavnog sistema koji tada utječe na cijelo tijelo. Nikotin iz cigarete veže se za kiseik u krvi jer se nakon jela, kada probavni sistem radi punom parom, lakše apsorbira.

Zbog toga pušenje nakon jela može uzrokovati čitav niz teških problema u probavnom sistemu, od iritacije do ozbiljnih bolesti. Ljudi koji boluju od ulceroznog kolitisa i sindroma iritabilnog kolona trebali bi izbjegavati pušenje u širokom luku, a oni koji su pušači obavezno bi se trebali odreći cigarete nakon jela jer pušenje dodatno pogoršava simptome njihovih bolesti i otežava probavu.

Brojna istraživanja pokazala su da je pušenje nakon jela deset puta gore od “normalnog”. Tačnije, jedna cigareta ima učinak kao njih deset. Zato nakon obroka pričekajte minimalno pola sata prije nego što zapalite cigaretu.

Ili još bolje, skroz prestanite pušiti.

Izvor

spot_img

Povezani postovi

Pogodila vas je sandžija? Evo šta ovaj narodni izraz stvarno znači

Izraz sandžija jedan je od mnogih narodnih izraza koji...

Uzimate antibiotik bez recepta? – Evo zašto je to jako opasno

Svjetska sedmica svjesnosti o antibioticima se već niz godina obilježava...

Ova biljka odlično pročišćava zrak u prostoriji: Ako odjeću sušite u kući, nabavite je

Naučnici iz NASA-e tvrde da sobne biljke mogu značajno...

Facebook Messenger uvodi HD videopozive i AI pozadine

Meta je najavila niz poboljšanja za svoju aplikaciju Facebook...