Svima poznat krem od lješnjaka, odnosno eurokrem, jako je kaloričan i nezdrav. Ipak, teško mu je odoljeti zbog čega vam donosimo recept za zdraviju verziju ovog popularnog namaza.
Pravi se od kakao praha, lješnjaka i maslaca, piše Žena.blic.
Sastojci
– 100g kakao maslaca,
– 200g lješnjaka,
– 40 g kakao praha,
– kašičica ekstrakta od vanilije,
– 200 ml pavlake za kuhanje od soje,
– 130 ml agavinog sirupa
Priprema
Lješnjake stavite na suhu tavu i lagano pržite, a zatim ih stavite u kuhinjsku krpu i trljajte rukama dok se opne ne odvoje. Istovremeno na pari otopite kakao maslac. Lješnjake sameljite sve dok ne dobijete smjesu poput maslaca.
U dobijeni maslac dodajte kakao prah, ekstrakt vanilije, agavin sirup i pavlaku za kuhanje od soje. Kada smjesa postane glatka, dodajte rastopljeni kakao maslac (koji se prethodno malo ohladio).
Sve sastojke dobro izmiksajte i namaz ostavite da se ohladi.