Lijek koji se koristi stoljećima – Da li ste znali zašto med ima neograničen rok trajanja?

/

Moderni arheolozi su prilikom iskopavanja drevnih relikvija u Egiptu često nailazili na nešto neuobičajeno među stvarima u grobnici – ćupove sa medom, hiljadama godina starim, koji je i dalje potpuno jestiv.

Postoji nekoliko primjera namirnica koje mogu da traju beskrajno u njihovom sirovom stanju: šećer, so i osušena riža. Međutim, postoji nešto i u vezi sa medom;  može da ostane potpuno jestiv i nakon hiljadu godina i za razliku od riže ili šećera koje ne bismo odmah prinijeli ustima, to bez problema činimo sa medom – kao da je star svega jedan dan.

Nemoguće je dobiti tako savršen i beskrajan izvor hrane bez skoro savršenog odnosa i harmonije velikog broja faktora.

Prvo na red dolazi hemijski sastav samog meda. Med je u osnovi šećer. Šećeri sadrže jako malo vode u svom prirodnom stanju.

Sljedeći bitan faktor su pčele

Med u svojoj prirodnoj formi ima jako malo vlage. Vrlo malo bakterija i mikroorganizama može da preživi u takvim uslovima.

Da bi se med pokvario, unutar njega mora da bude nešto što je kvarljivo.

Med je takođe prirodno kiselkast i posjeduje pH između 3 i 4,5 koji je dovoljan da ubije praktično sve što bi željelo da se nastani u medu. Šanse za preživljavanje bakterija i drugih kvarljivih organizama u medu su jako niske.

Nektar, prvi materijal koji sakupe pčele kako bi stvorile med, je prirodno veoma bogat vodom – između 60 i 80 odsto čini voda. Međutim, tokom procesa stvaranja meda, pčele imaju jako bitnu ulogu u uklanjanju vode mahanjem svojim krilima, što bukvalno nektar čini suhim.

Hemijski sastav pčelinjih stomaka takođe igra važnu ulogu u otpornosti meda. Pčele u stomaku posjeduju poseban enzim i kada one izbacuju nektar iz svojih usta kako bi napravile med, ovi enzimi se mješaju sa nektarom razbijajući ga u dva nus proizvoda – glukonsku kiselinu i hidrogen peroksid.

Hidrogen peroksid je sljedeća stvar koja ulazi u borbu sa svim negativnim stvarima koje bi eventualno mogle da se pojave u medu.

Vlaga mu škodi?

Iz ovog razloga med je vijekovima korišćen kao lijek – njegova gustina odbija bilo kakav vid rasta a sadrži i hidrogen peroksid što ga čini savršenom barijerom za infekcije.

Ukoliko kupujete med u prodavnici, ta mala tegla je zagrijana i procesuirana tako da ne posjeduje nikakve čestice unutar nje, što znači da u njima ne postoji ništa što bi moglo da dovede do kristalizacije molekula – med će izgledati potpuno isto skoro beskonačno.

Ukoliko vaš med kupujete od malih prodavaca ili proizvođača direktno, moguće je da u medu ostanu određene čestice – od polena do enzima. To znači da može doći do kristalizacije meda, ali ako je zatvoren, nije pokvaren i neće biti još dosta vremena.

Međutim, ukoliko med ostavite otvoren u vlažnoj sredini, on će se ipak pokvariti. Sve dok je poklopac na mjestu i ne dodajete mu vodu, med se nikada neće pokvariti.

Izvor

spot_img

Povezani postovi

Lepa Brena nakon pet godina objavila novu pjesmu: Filip Živojinović napisao “Dobra sam ti bila”

Lepa Brena je nakon pet godina objavila novu pjesmu...

Džejla Ramović na nastupu umalo ostala bez zuba: “Taj bol ne mogu da opišem…”

Džejla Ramović na jednom nastupu je doživjela nezgodu, te...

Lepa Brena jecala na koncertu u Tuzli nakon pjesme “Ja nemam drugi dom”: Bila je posebno emotivna

Regionalna muzička zvijezda Lepa Brena sinoć je održala koncert...

ONA SE NAJVIŠE PUTA RAZVODILA NA ESTRADI Nećete vjerovati koliko brakova pjevačica ima iza sebe

Čuvena pjevačica Maja Odžaklijevska se mnogo puta udavala i...