Za odmor na hrvatskoj obali će trebati još više novca: Poskupljuje sve, od kafe do smještaja

/

Poskupljuje sve, a više ćemo ove godine plaćati i odmor.
Pitanje je samo hoće li nam na Jadranu, gdje je izbor za sve s prosječnim
džepovima sužen već i ranije, s novim cijenama samo dosoliti ili i zapapriti.

Rastu cijene energenata, namirnica, u turizmu i radne snage,
pa domaćini i nemaju previše manevarskog prostora. No gdje je granica i kolika
se poskupljenja spremaju?

U Zajednici obiteljskog smještaja, koja okuplja vlasnike
popularnog zimmer freija, procjenjuju da će cijene u prosjeku rasti 10-20
posto, piše Večernji list. Čelnica tog udruženja Marina Nimac Kalcina
svjesna je koliko su takve najave nepopularne, ali, kaže, to je realnost.

“Nažalost, kod nas je ekonomska situacija takva da će
to biti problem za dio domaćih gostiju. Ali sezona traje svega nekoliko
mjeseci, troškovi rastu, a domaćini moraju od nečeg živjeti”, kaže Nimac
Kalcina i otkriva da je rezervacija stranaca u januaru bilo gotovo kao 2019.
godine.

Smatra da ako korona opet ne zakomplicira situaciju, velike
su šanse za dobru sezonu. S tim da za predsezonu gotovo da nema interesa,
većina rezervacija odnosi se na ljeto i nešto na posezonu.

“Strancima novac nije problem, prema nekim
istraživanjima spremni su na odmoru potrošiti više nego lani. Za domaće je
goste sreća da je u obiteljskom smještaju veliki raspon cijena. Lani u špici,
recimo, četveročlana obitelj u Dalmaciji mogla je birati apartman u prosjeku za
70 do 250 eura po danu. Ovog ljeta bi najmanje trebao poskupjeti najjeftiniji
smještaj, ali u svakom slučaju po danu će gostima trebati od nekoliko eura do
nekoliko desetaka eura više nego lani. Hoteli su u pravilu skuplja varijanta,
ali oni su se ugovorima s partnerima još lani obavezali na cijene za 2022. koje
su više za iznos tada očekivane inflacije od dva-tri posto. Naravno, ako u
hotelu nije bilo ozbiljnijih investicija”, kaže direktor Hrvatske udruge
turizma Veljko Ostojić.

Ističe da je dio kapaciteta već rasprodan po objavljenim
cijenama.

“Što se tiče ‘neprodanih’ kreveta, sve velike hotelske
kuće koriste tzv. revenue management software koji na dnevnoj osnovi mijenja
cijene ovisno o ponudi i potražnji, odnosno raspoloživosti kapaciteta u
vlastitoj prodaji”, dodaje Ostojić.

Kada je u pitanju cijena hrane i pića u objektima koji
pružaju à la carte uslugu, tu će definitivno doći do poskupljenja, moguće i
više puta tokom godine, ovisno o kretanju cijena ulaznih materijala –
namirnica, pića, energije.

“U ovom trenutku rano je govoriti koliko će to biti,
više će se znati u drugoj polovici marta”, kaže Ostojić.

U ugostiteljskoj branši sve je već manje-više jasno. Skuplju
kafu, sokove, pivo i ostalo plaćat će se u kafićima i prije ljeta, a dakako,
nove cjenike dobit će i većina restorana.

“Ugostitelji već duže odolijevaju svim udarima bez da
su posegnuli za dizanjem cijena. To, nažalost, više nije moguće i vjerujem da
će kolege diljem zemlje prije ili kasnije morati pribjeći poskupljenjima. U
protivnom, mogu raditi samo na svoju štetu, to nikako ne bi bilo održivo poslovanje.
Inflacija je velika, skočili su svi ulazni troškovi, nekim kolegama je poskupio
i najam i većina je u vrlo kompleksnoj situaciji. S jedne strane narasle
izdatke treba ukalkulirati u cijenu, a s druge smo svjesni da moramo računati i
s padom kupovne moći naših građana”, kaže Nikola Eterović, predsjednik
Nacionalne udruge ugostitelja.

Koje nas cifre čekaju na ugostiteljskim računima u
Hrvatskoj, sugovornik Večernjeg lista nije želio špekulisati.

Svaki lokal, kaže, ima svoju specifičnu situaciju, ali
vjeruje da će, recimo, kafa koja sada košta 10 kuna poskupiti 10 do 30 posto,
odnosno jednu do tri kune. Za činjenicu pak da pojedini restorani najavljuju da
neće dizati cijene ima jednostavno objašnjenje.

“Ili su to već napravili proteklih mjeseci pa im je
sada marketinški štos reći da ne poskupljuju ili idu mimo ekonomske logike.
Trećeg nema”, tvrdi Eterović i poručuje da bi niži PDV, što je stari
zahtjev ugostitelja, branši bio od velike pomoći. To pak nije ni na vidiku i
sve vodi tome da će kafići i restorani i na moru i na kontinentu biti skuplja
razbibriga nego prošle godine. A u moru poskupljenja koja su se već realizirala
ili tek slijede skuplje će biti i druge vrste zabave, ne samo izlasci u kafiće,
klubove i restorane.

I organizatori velikih festivala najavljuju više cijene
ulaznica. Neizbježno, kažu, žele li zadržati održivost poslovanja, pogotovo
nakon dvije godine stagnacije i minusa.

zosradio.ba/klix.ba

spot_img

Povezani postovi

Dječak koji je počinio masovno ubistvo u Ribnikaru pristao da svjedoči

Dječak K. K. koji je hicima iz očeva pištolja...

Stižu nova pravila u turizmu u Hrvatskoj: Usluga u kojoj omjer cijene i kvaliteta nije u balansu loša je poruka

Vlada Hrvatske snažno pridonosi razvoju održivog turizma te od...

Vojni rok obavezan u Hrvatskoj od 2025, evo koliko će trajati

Potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar odbrane Ivan Anušić izjavio...

Zemljotres jačine 4,6 po Richteru pogodio Zagreb i okolinu

Podrhtavanje tla ovog jutra zabilježeno je u susjednoj Hrvatskoj,...