Strašni požari na Korčuli i Pelješcu, evakuirano stanovništvo (VIDEO)

/

Na Pelješcu su u ponedjeljak navečer izbila dva požara u kojima je izgorjelo više od 400 hektara površine, a u mjestu Trstenik evakuirana je jedna vikendica, potvrdio je u utorak zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Dubrovačko primorje Ivo Franušić.

“Gori na predjelu Trstenika i kod mjesta Ponikve, a požar je sad prešao prema Janjini. U Trsteniku su evakuirani ljudi iz jedne vikendice, ali sada su se vratili natrag. Uspjeli su se odbraniti objekti, nitko nije stradao”, rekao je Franušić.

Požar kod Trstenika planuo je oko 21 sat, dok je drugi požar na predjelu Ponikava počeo gorjeti oko 23 sata. “To su dva požara u razmaku od dvadesetak kilometara”, rekao je Franušić.

Opožarene površine ima 400 hektara, a na terenu je oko 150 vatrogasaca, rekao je Franušić te dodao da su iz Dubrovačko-neretvanske županije došle sve raspoložive snage, a pomoć im je došla i iz splitsko-dalmatinske županije. 

Kako se neslužbeno saznaje vatrena stihija zahvatila je i Vinariju Grgić, vlasništvo najpoznatijeg kalifornijskog vinara Miljenka Grgića. Kuća za odmor pjevača Dine Merlina odbranjena je, javljaDubrovački.hr.

Zbog požara na lokaciji Potomje na poluotoku Pelješcu dio zračnih snaga je preusmjeren na ovo požarište tako da u Smokvici djeluje jedan Airtarctor i helikopter Mi-8 MTV dok su na Pelješcu dva Canadaira i jedan Airtractor, izvijestili su iz MORH-a. 

Prema riječima koordinatora HRZ i PZO za upotrebu zračnih snaga iz Operativnog vatrogasnog zapovjedništva priobalja u Divuljama pukovnika Gorana Tomasova zračne snage će se tokom dana sukladno razvoju situacije na požarištu i dalje dopunjavati i izmjenjivati, a sve u cilju efikasnijeg gašenja požara i djelovanja na onim žarištima koji budu najveća prijetnja.

Zbog požara za sav je promet zatvorena državna cesta Janjina-Pijavičino (DC414) na Pelješcu. Obilazak je Dingač (tunel)-Potomje-Trstenik. 

Hvatski telekom priopćio je kako zbog požara koji su izbili na Pelješcu i Korčuli očekuju poteškoće u telekomunikacijskom prometu na tim područjima, a zbog požara na Korčuli, gdje je oštećen svjetlovodni kabl, trenutno je u prekidu telekomunikacijski promet na području Lastova.

Teška je situacija i na području Smokvice na Korčuli gdje je požar planuo tijekom vikenda, a nakon što je lokaliziran na sjeveroistočnoj strani, jučer je ponovo izmaknuo kontroli vatrogasaca. Najkritičnije je na području mjesta Brna. Vatra je dosad progutala više od 500 hektara guste borove šume, javlja Index.

Požar na Korčuli

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Stižu nova pravila u turizmu u Hrvatskoj: Usluga u kojoj omjer cijene i kvaliteta nije u balansu loša je poruka

Vlada Hrvatske snažno pridonosi razvoju održivog turizma te od...

Vojni rok obavezan u Hrvatskoj od 2025, evo koliko će trajati

Potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar odbrane Ivan Anušić izjavio...

Zemljotres jačine 4,6 po Richteru pogodio Zagreb i okolinu

Podrhtavanje tla ovog jutra zabilježeno je u susjednoj Hrvatskoj,...

Novi požar kod Makarske: Gori u Tučepima, gosti napuštaju hotele

Vatra je izbila nešto poslije 20 sati i zahvatila...