Objavještajci tvrde da se bjeloruski vojnici spremaju za napad na Ukrajinu

/

Ukrajinski obavještajci te izvori brojnih svjetskih medija sugerišu da Bjelorusija pokazuje znakove da je spremna za direktno uključivanje u rat u Ukrajini.

Do sada je ova država služila kao odskočna daska za ruske trupe, a neke rakete poslate su sa ovog teritorija, međutim nove informacije govore da bi se mogli uključiti i bjeloruski vojnici.

Jučer je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski razgovarao sa bjeloruskim Aleksandrom Lukašenkom koji mu je obećao da njihovi vojnici neće biti poslati u Ukrajinu.

Washington Post, pozivajući se na neimenovanog američkog dužnosnika, rekao je pak da se Bjelorusija priprema za raspoređivanje trupa koje bi mogle krenuti već danas.

U međuvremenu, Kyiv Independent citira više izvora koji kažu da bi bjeloruski padobranci mogli biti raspoređeni.

CNN-u je dužnosnik ukrajinske vlade rekao da Bjelorusija pokazuje “spremnost da direktno učestvuje u ruskoj invaziji, osim što dopušta Rusima korištenje svog teritorija, kao i da prelaze granicu s Ukrajinom”. Drugi izvor iz američke administracije kaže da su oni
obavijestili Ukrajinu da se Bjelorusija sprema napasti.

Bjelorusija, dugogodišnji ruski saveznik, na sjeveru graniči s Ukrajinom. Njezina autokratska vlada izglasala je u nedjelju odricanje od nenuklearnog statusa – otvarajući put Rusiji za potencijalno postavljanje nuklearnog oružja, a i inače tokom pet dana invazije je služila kao lansirna tačka za ruske trupe.

zosradio.ba/klix

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Oluja Boris u Europi: Zašto je postala katastrofa epskih razmjera?

Oluja Boris već je donijela ekstremne količine kiše širom...

Sve teža situacija sa poplavama u Europi: Proglašeno stanje prirodne katastrofe u Poljskoj

Gradonačelnik Lądek-Zdrója Tomasz Nowicki je već u subotu, 14....

Kako će se od novembra ulaziti u EU: Uzimanje otisaka i fotografiranje lica

Pregled pasoša, uzimanje otisaka najmanje četiri prsta i fotografiranje,...

Izbio veliki požar u Sutomoru

Vatrena stihija koja se pola sata nakon ponoći razbuktala...