Danas se u svijetu obilježava Svjetski dan prosvjetnih radnika

/

Svake godine se 5. oktobra u preko sto  zemalja obilježava Svjetski dan prosvjetnih radnika. UNESCO je proglasio 5. oktobar Svjetskim danom učitelja 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine, kada je potpisana Preporuka o statusu prosvjetnih radnika. U BiH se ovaj datum obilježava od 1999. godine.Ovo je izvrsna prilika da se naglase izazovi s kojima se nastavnici susreću kao i važnost obrazovanja samih nastavnika. Svjetski dan prosvjetnih radnika pruža nam mogućnost da ponovno naglasimo da kvalitetno obrazovanje iziskuje kvalitetne profesore.

Prema UNESCO-u, Svjetski dan prosvjetnih radnika  je prilika da se pokaže da je rad profesora prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Taj dan također je dobra prilika da se interes javnosti usmjeri na ulogu profesora širom svijeta i na njihovu važnost u društvu.

Širom svijeta na ovaj datum govori se o nezahvalnoj poziciji profesora, problemima s kojim se svakodnevno susreće u radu, o nepovoljnim uslovima rada nastavnika, ali i o jednom od najčasnijih zvanja koje jedan čovjek može steći.

U povodu Svjetskog dana prosvjetnih radnika, svim profesorima želimo čestitati ovaj dan i izraziti zahvalnost i poštovanje na trudu i znanju koje prenose i strpljenju kojim daruju učenike vodeći ih do novih vrijednih spoznaja, školskih ali i onih životnih.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Oluja Boris u Europi: Zašto je postala katastrofa epskih razmjera?

Oluja Boris već je donijela ekstremne količine kiše širom...

Sve teža situacija sa poplavama u Europi: Proglašeno stanje prirodne katastrofe u Poljskoj

Gradonačelnik Lądek-Zdrója Tomasz Nowicki je već u subotu, 14....

Kako će se od novembra ulaziti u EU: Uzimanje otisaka i fotografiranje lica

Pregled pasoša, uzimanje otisaka najmanje četiri prsta i fotografiranje,...

Izbio veliki požar u Sutomoru

Vatrena stihija koja se pola sata nakon ponoći razbuktala...