Ramazan / Post u Skandinaviji će trajati 22 sata, u Argentini oko devet

/

Muslimani u pojedinim gradovima Islanda, Švedske i Norveške ovog ramazana, mjeseca posta muslimana, postit će oko 22 sata.

Muslimani u švedskom gradu Kiruna, u norveškom gradu Tromso te u Reykjaviku, glavnom gradu Islanda, postit će 22 sata, dok će oni u Stockholmu, Oslu, Kopenhagenu i Helsinkiju postiti oko 20 sati.

Postači u Reykjaviku će prvog dana ramazana postiti 21 sat i 38 minuta, što je najduže na svijetu, dok će najkraće postiti muslimani iz grada Ushuaia u Argentini, čiji će post trajati devet sati i sedam minuta.

Ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska Sunca. To je treći temelj islama.

Muslimani koji žive u zemljama Skandinavije suočavaju se s drugim problemom, a to je da Sunce ne zalazi uopšte, pa zbog toga moraju praviti vještačke proračune o dužini posta.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Oluja Boris u Europi: Zašto je postala katastrofa epskih razmjera?

Oluja Boris već je donijela ekstremne količine kiše širom...

Sve teža situacija sa poplavama u Europi: Proglašeno stanje prirodne katastrofe u Poljskoj

Gradonačelnik Lądek-Zdrója Tomasz Nowicki je već u subotu, 14....

Kako će se od novembra ulaziti u EU: Uzimanje otisaka i fotografiranje lica

Pregled pasoša, uzimanje otisaka najmanje četiri prsta i fotografiranje,...

Izbio veliki požar u Sutomoru

Vatrena stihija koja se pola sata nakon ponoći razbuktala...