Kameron: I rat je moguć ako odemo iz Unije

/

LONDON – Britanski premijer Dejvid Kameron tvrdi da bi izlazak Britanije iz EU mogao da dovede do rata, prenosi list “Politiko”. Kameron smatra da je EU pomogla u ujedinjavanju zemalja koje su decenijama ratovale, navodi list dijelove Kameronovog govora, koji će on održati u Londonu povodom referenduma. 

“Možemo li biti sigurni da su mir i stabilnost našeg kontinenta definitivno sigurni? Da li je to rizik koji smo spremni da preuzmemo”, stoji u njegovom govoru. Kameron navodi da je ono što se događa u susjedstvu važno za Veliku Britaniju. “To je bilo tako 1914, 1940. i 1989. godine. Ako stvari u Evropi krenu krivim putem, nemojmo se pretvarati da možemo biti imuni na posljedice”, upozorava Kameron, koji je zagovornik ostanka Britanije U EU. S Kameronom se slaže i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, koji tvrdi da će referendum o “Breksitu” imati nemjerljive posljedice za saradnju u Evropi. “Apsolutno ne želim spekulisati o posljedicama jer sam uvjeren da će Britanci donijeti razumnu odluku”, navodi Junker. Kameron je nakon postizanja sporazuma sa EU i socijalnih i drugih benefita koji su dati kao posebno pravo Britancima odlučio da podrži ostanak Britanije u EU. Mnogi članovi njegove stranke, uključujući i bivšeg gradonačelnika Londona Borisa Džonstona žele izlazak Britanije iz EU. I među laburistima i još nekim dijelovima stanovništva, kao i manjim evroskeptičnim strankama, veliki je otpor ostanku Britanije u EU. Referendum će biti održan 23. juna, a ankete daju prednost pomalo i jednima i drugima, pa analitičari prognoziraju tijesan rezultat.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Oluja Boris u Europi: Zašto je postala katastrofa epskih razmjera?

Oluja Boris već je donijela ekstremne količine kiše širom...

Sve teža situacija sa poplavama u Europi: Proglašeno stanje prirodne katastrofe u Poljskoj

Gradonačelnik Lądek-Zdrója Tomasz Nowicki je već u subotu, 14....

Kako će se od novembra ulaziti u EU: Uzimanje otisaka i fotografiranje lica

Pregled pasoša, uzimanje otisaka najmanje četiri prsta i fotografiranje,...

Izbio veliki požar u Sutomoru

Vatrena stihija koja se pola sata nakon ponoći razbuktala...