Svjetski dan Roma – siromaštvo i isključenost i dalje najveći problemi

/

Današnji datum, 8. april,  obilježava se kao Svjetski dan Roma

Ovaj dan odabran je u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu, što predstavlja jedan od najvažnijih događaja u historiji romskog naroda. 

Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje što simbolizira zemlju, dok je u gornjem dijelu plava što predstavlja nebo. Crveni točak, koji se nalazi u sredini zastave, simbolizira putovanja i migracije Roma. 

Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva “Rom”, što na romskom jeziku znači čovjek.

Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi Gyelem, gyelem (“Idem, idem”).

Na tradicionalnu melodiju Žarko Jovanović, jugoslovenski kompozitor romskog porijekla, je u saradnji sa romsko-švicarskim ljekarom, Janom Cibulom, 1969. godine napisao tekst o poniženjima koje su Romi preživeli tokom Drugog svetskog rata.

Interpretacija Šabana Bajramovića pjesme “Đelem, đelem” 1971. na ovom kongresu, prihvaćena je kao himna Roma.


Siromaštvo i nezaposlenost su najveći problemi s kojima se suočavaju Romi u BiH  – tek  oko 2% Roma imaju zaposlenje.
Romi u Bosni i Hercegovini svoj praznik dočekuju sa starim problemima. 

Jedan od izraženih problema je nizak stepen prijavljenih Roma u matičnim uredima, što posljedično vodi i do niskog obuhvata zdravstvenom zaštitom najugroženijih kategorija – djece i žena.  

U prosjeku, tek oko 15% Romske djece u BiH završi osnovnu školu, što posljedično vodi do nastavljanja ciklusa siromaštva i isključenosti. 

Ova statistika mijenjat će se postepeno, zahvaljujući dobro osmišljenim programima uključivanja Roma u redovno školovanje, bolje organiziranom socijalnom zaštitom, te  formiranjem kvalitetne mreže mladih romskih lidera koji će dugoročno djelovati u svojim zajednicama. 

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Oluja Boris u Europi: Zašto je postala katastrofa epskih razmjera?

Oluja Boris već je donijela ekstremne količine kiše širom...

Sve teža situacija sa poplavama u Europi: Proglašeno stanje prirodne katastrofe u Poljskoj

Gradonačelnik Lądek-Zdrója Tomasz Nowicki je već u subotu, 14....

Kako će se od novembra ulaziti u EU: Uzimanje otisaka i fotografiranje lica

Pregled pasoša, uzimanje otisaka najmanje četiri prsta i fotografiranje,...

Izbio veliki požar u Sutomoru

Vatrena stihija koja se pola sata nakon ponoći razbuktala...