Crveni med iznenadio turske pčelare

/

Med crvene boje koji je pčelar Sahin Eser pronašao u jednoj od 45 košnica iznenadio je ne samo njega, već i njegove sugrađane u mjestu Osmaniye u južnom dijelu Turske, javlja Anadolija.

 Kada sam otvorio tu košnicu vidio sam med crvene boje. Med iz šest okvira u kojima pčele zatvaraju materijal nakon punjenja medom je u potpunosti crven. Druge košnice sadrže med normalne boje, onakve s kakvom se susrećemo u ovom podneblju. Pokazao sam med drugim pčelarima i svi su bili iznenađeni, kazao je Eser, koji se pčelarstvom bavi skoro deceniju. 

On je dodao kako nikada ranije nije vidio med crvene boje.

Ovaj pčelar je o pronalasku obavijestio nadležnu instituciju koja je uzela uzorke meda i pčela iz košnice, ali i okolnih biljaka kako bi se utvrdio razlog ovog fenomena.

Predsjednik udruženja pčelara iz Osmaniye Emin Gaffaroglu je također kazao kako nikad ništa takvo nije vidio i dodao kako je ta regija bogata različitim vrstama biljaka.

– Prvi put se susrećemo s medom te boje i okusa. Ne znamo gdje su pčele bile pa su donijele takav nektar i proizvele takav med. Izgleda dobar, boja, okus i miris su mu drugačiji. Pčele u potrazi za biljkama mogu otići i do šest kilometara udaljenosti od košnice. Ipak, rezultat će se brzo utvrditi, kazao je Gaffaroglu.

Profesor sa lokalnog Veterinarskog fakulteta Adnan Bozdogan je kazao kako je nešto ovakvo vrlo rijetko i da će se nakon laboratorijskih analiza znati mnogo više o ovom medu.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Oluja Boris u Europi: Zašto je postala katastrofa epskih razmjera?

Oluja Boris već je donijela ekstremne količine kiše širom...

Sve teža situacija sa poplavama u Europi: Proglašeno stanje prirodne katastrofe u Poljskoj

Gradonačelnik Lądek-Zdrója Tomasz Nowicki je već u subotu, 14....

Kako će se od novembra ulaziti u EU: Uzimanje otisaka i fotografiranje lica

Pregled pasoša, uzimanje otisaka najmanje četiri prsta i fotografiranje,...

Izbio veliki požar u Sutomoru

Vatrena stihija koja se pola sata nakon ponoći razbuktala...