Ko ne poštuje ovih 11 pravila ISIS-a bit će kažnjen, zna se i kako

/

Nakon što su pripadnici IS-a dekapitirali nekoliko američkih i britanskih novinara i humanitaraca kako bi “poslali poruku” Zapadu, ta je skupina, na vlasti na sjeveru Iraka i Sirije, objavila 11 smjernica za rad novinara na tim područjima.

Kako se navodi u pravilima, oni koji ne budu poštovali smjernice, “bit će sankcionirani”. Ne navodi se na koji način, ali to nije teško pretpostaviti.

1. Svi novinari moraju položiti zakletvu halifi Abu Bakru al-Bagdadiju. Oni su podanici IS-a i kao takvi moraju pristati na odanost svom imamu.

2. Njihov je rad pod isključivim nadzorom IS-ovih ureda za medije.

3. Novinari mogu direktno raditi s međunarodnim novinskim agencijama (poput Reutersa, AFP-a, AP-a…), ali ne i s međunarodnim i lokalnim satelitskim TV kanalima. Zabranjeno im je da im dostavljaju ekskluzivni materijal i s njima imaju bilo kakav kontakt (zvukom ili slikom).

4. Zabranjeno im je raditi s TV kanalima koji su na crnoj listi zbog borbe protiv IS-a (Al-Arabia, Al -Jazeera, Orient).

5. Smiju pokrivati događaje na terenu bez javljanja IS-ovim uredima za medije. Svi objavljeni članci i fotografije moraju biti potpisani novinarovim i snimateljevim imenom.

6. Ne smiju objaviti reportažu bez prethodnog javljanja IS-ovu uredu za medije.

7. Smiju imati profile na društvenim mrežama i blogove na kojima objavljuju fotografije i vijesti. No, IS-ovi medijski uredi moraju imati adrese i imena svih računa i stranica.

8. Moraju poštovati pravila prilikom fotografiranja na teritoriju IS-a i ne smiju snimati lokacije i sigurnosne događaje na kojima je to zabranjeno.

9. IS-ovi uredi za medije pratit će rad lokalnih novinara na teritoriju IS-a i u državnim medijima. Kršenje pravila vodi suspenziji novinara i on će biti sankcioniran.

10. Pravila nisu konačna i zadržava se pravo izmjene u bilo kojem trenutku ako se okolnosti promijene ili vezano uz saradnju novinara te njihove odanosti braći u IS-ovim uredima za medije.

11. Novinari će dobiti licencu za rad pošto je zatraže podnoseći molbu u IS-ovu uredu za medije.

(fokus)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Oluja Boris u Europi: Zašto je postala katastrofa epskih razmjera?

Oluja Boris već je donijela ekstremne količine kiše širom...

Sve teža situacija sa poplavama u Europi: Proglašeno stanje prirodne katastrofe u Poljskoj

Gradonačelnik Lądek-Zdrója Tomasz Nowicki je već u subotu, 14....

Kako će se od novembra ulaziti u EU: Uzimanje otisaka i fotografiranje lica

Pregled pasoša, uzimanje otisaka najmanje četiri prsta i fotografiranje,...

Izbio veliki požar u Sutomoru

Vatrena stihija koja se pola sata nakon ponoći razbuktala...