MAGLAJSKOJ PUBLICI PREDSTAVLJENA ZBIRKA POEZIJE ”KAD ŠUTNJA PROGOVORI”

/

Zbirka poezije ”Kad šutnja progovori” predstavljena je sinoć maglajskoj publici u sali Doma kulture ”Edhem Mulabdić”. Direktorica Rašida Muhić, organizator i promotor, predstavila je životni put gošće i njen književnostvaralački rad. Posjetioci književne večeri uživali su u stihovima zbirke pjesama i popratnim komentarima autorice.U velikoj sali Doma kulture ,,Edhem Mulabdić” održana je promocija knjige ,,Kad šutnja progovori” bosanskohercegovačke književnice Hadžere Biščević-Omerović. Književna večer počela je u 19.00 sati s uvodnim dijelom Rašide Muhić, afirmisane maglajske književnice. Nakon pozdrava i iskazane dobrodošlice prisutnim ljubiteljima poezije, promotorica Muhić istakla je snagu ličnosti i jako pozitivan životni pogled književnice Hadžere. Iako iskušana nelahkom bolešću, s vjerom u Stvoritelja odolijeva teretu šireći lijepu riječ ljudima koje sreće. Voli lijepu riječ i ljude lijepe riječi, potvrdila je i autorica zbirke.

Pored mnogobrojnih stihova i popratne književne analize, iz uvodnog izlaganja Rašide Muhić izdvajamo: ,,Istinski tvrdim da se umjetnost ne može nikada potpuno objasniti, a za umjetnost su sposobni samo posebni duhovi i senzibiliteti. Imala sam osjećaj da je pjesnikinja u dahu svoga naadhnuća željela ispuniti svaki iole prazan duhovni prostor svih duša oko sebe (…).Hadžera je pronašla svoj vlastiti izvor i želi da napoji sva draga bića koja zna i ne zna tom beskonačnom ljepotom ljubavi. Za nju je On ljubav, i sve je ljubav. Njena duša zaplovila je u nebesku slojevitu ljepotu sufizma. (…) Istina je da bez velikog bola nema velikog stvaranja. Hadžerina bol je pretočena u rijeku ljubavi i spoznaje iz koje svi mogu piti i učiti. Hadžerina zbirka poezije ,,Kad šutnja progovori” je njena lična priča koja dotiče svako čulo. Svaki njen šapat je vrisak spoznaje, vrisak istine, ogledalo duše dobre i stamene žene Bošnjakinje.”

Motivi pjesama neskriveno su bliski ženskom biću jer su ekspresija ličnih doživljaja autorice kao žene, kako je i sama potvrdila popratnim komentarima, ali su ujedno bliski i muškarcu kao sveprisutnom biću u životu jedne kćerke, supruge, majke, sestre.

Književna promocija obilovala je stihovima svestranih motiva koji su s iskrenom ljubavlju stizali do srca prisutnih, a što se moglo primijetiti na cjelovečernjoj pažnji.

,,Jako ste gostoprimljivi, to je prvo što sam primijetila. Bili ste jako pažljivi, možda i ne bih pročitala ovoliko ja lično, ali kad sam vidjela kako ste pažljivo slušali…”, ističe književnica Bišćević-Omerović za naš portal nastavljajući da se pitala nije li bilo previše. Dodaje kako je prvi put u Maglaju, jako je sretna, ljudi su divni, te je iskreno od srca poželjela da se dovrši renoviranje uništenih objekata od prošlogodišnjih poplava.

,,Najbitnije to da smo ugostili jednu ovako vrlo vrlu pjesnikinju koja je, u svom velikom bolu, u borbi s karcinom pobijedila zahvaljujući pozitivi i pomoći od Allaha. Ona je napravila, nama preporučuje, jedan životni plan-uz pomoć Boga i ljudi”, istakla je pomotorica Muhić zaMaglajinfo.

Na kraju izlaganja promotorica je preporučila ,,svakom čitatelju tople, ljudske, pisane riječi, riječi pisane srcem, obavijene dušom.”

Zbirka poezije ,,Kad šutnja progovori” dostupna je po promotivnoj cijeni od 15,00 KM, a sadrži oko 160 pjesama koje zaviruju u svaku poru života jedne žene.

O književnici

Književnica Hadžera Bišćević-Omerović rođena je u Zenici, ali je životne okolnosti vode 1992. godine u Kraljevinu Švedsku. Bila je rukovodilac prvog radija na bosanskom jeziku u Švedskoj, radila u humanitarnim misijama, te vodila mnogobrojna predavanja i tribine s ciljem jačanja kulturnog i vjerskog života Bošnjaka u Stockholmu, Karlstad i Goteborgu.

Njezina drama u dva čina pod nazivom ,,Husein Gradaščević” osvojila je prvo mjesto 1995. godine na smotri bh.kulture u švedskom gradu Kalmaru. U djelu ,,Raspolučene duše”, zbirci devetnaest autora iz Skandinavije, objavljena je i poezija pjesnikinje Biščević-Omerović.

Zbirka priča ,,Bošnjačka duša”, prva autorska knjiga, štampana je 2004. godine, a 2011. izlazi zbirka poezije ,,Kad šutnja progovori”.  Danas radi i živi na relaciji Sarajevo-Gradiška-Goteborg.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Uspijeva baš svima: Ova biljka čisti zagađen zrak u našem domu

Ako razmišljate kojom sobnom biljkom ove jeseni uljepšati svoj...

Taste Atlas posvetio posebnu objavu bosanskim pitama: “Pitac” je očekivano na vrhu

Bosanske pite nude razne okuse i nadjeve, a toliko...

Ove uobičajene namirnice su zapravo loše za bubrege

Bubrezi su važan organ u tijelu koji igraju vrlo...

Objavljena nova lista: Ovo su najpouzdanije marke polovnih automobila

Američki Consumer Reports je napravio veliko istraživanje pouzdanosti polovnih...