Zagrijanost okeana u 2021. godini dostigla rekordni nivo

/

Novo istraživanje u vezi s klimatskim promjenama pokazuje kako je zagrijanost okeana u 2021. godini dostigla rekordan nivo.

Naučnici i predstavnici nekoliko univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i Kini proveli su istraživanje čiji su rezultati objavljeni u listu ”Advances in Atmospheric Sciences”. Utvrđeno je kako je zagrijanost okeana usljed stakleničkih plinova u 2021. godini bila na rekordnom nivou.

Objavljeni izvještaj pokazuje kako je zagrijanost okeana fiksno rasla od 1985. godine, a od 1990-ih dolazi do ubrzanog rasta temperature. U posljednjih šest godina svake godine bude oboren rekord.

Glavni autor i profesor Instituta za atmosfersku fiziku pri Akademiji nauka Kine Lijing Cheng kazao je kako je nužno ukazati na utjecaj globalnog zagrijavanja i posljedice koje ostavlja na zagrijavanje okeana.

– Zagrijavanje okeana nastavlja obarati rekorde – upozorio je Cheng.

zosradio.ba/avaz.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Danas je Nova hidžretska godina: Koji su običaji?

Centralna svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini...

Napravite efikasno sredstvo protiv komaraca od samo dva sastojka koje svi imamo

U ljetnim mjesecima dosadni komarci često nas napadaju. Naročito...

Gdje se skloniti tokom grmljavine: Ova mjesta su najsigurnija, ne tuširajte se i ne perite suđe

U ljetnim i proljetnim mjesecima česta su nevremena s...

Policajac zaustavio automobil i pronašao – ljubav života

Da ljubav ne poznaje granice, vjeru, naciju, ali ni...