Deklaracije na prehrambenim proizvodima mogu da djeluju
zbunjujuće, ali australijska nutricionistkinja Jessica Sepel objasnila je,
korak po korak, kako da ih čitate i budete sigurni da se hranite zdravo.
Redoslijed namirnica
Važno je pročitati od čega se proizvod sastoji, ali
redoslijed je nešto na što bi trebalo posebno obratiti pažnju.
Sastojci proizvoda se navode po količini u gramima, od veće
prema manjoj, što znači da je prvi sastojak onaj koji je najzastupljeniji u
proizvodu, a posljednji je najmanje zastupljen.
„Često ćete vidjeti šećer naveden kao prvi sastojak, to
znači da je proizvod prepun šećera“, objašnjava nutricionista.
Rok upotrebe
Uvijek provjerite datum unutar kojeg je preporučena upotreba
proizvoda kada ga kupujete da biste bili sigurni da rok neće proći do trenutka
kada planirate da ga konzumirate.
Mliječni i mesni proizvodi kojima je prošao rok upotrebe
mogu da dovedu do, ne tako naivnih, zdravstvenih problema.
Sastav „unutar 100 grama“
Kad piše da je neki sastojak zastupljen unutar 100 grama, to
treba razumjeti kao i procenat. Ovdje često dođe do zabune jer čitamo
prebrzo.
„Kad je u pitanju šećer, trebalo bi težiti tome da sadrži
najviše 15 grama unutar 100 grama ili 15 posto u ukupnom sastavu. So je
najpoželjnija u količini od dva do tri grama unutar 100 grama, a masnoća do pet
grama unutar 100 grama“, tvrdi nutricionista.
Veličina porcije
Preporučena veličina porcije može da varira jer nju odlučuje
proizvođač. Ipak, u skladu je s određenim prosjekom, pa se nije loše voditi tim
podatkom. Ovo nam može otkriti koliko pojedine vrste nutrijenata otprilike
unosimo.
zosradio.ba/072info.com