Aromatični listovi bosiljka koriste se u ishrani i
neizostavan su sastojak pesto sosa, obroka s paradajzom i mnogih drugih jela, a
najčešće mediteranske kuhinje.
Ukus koji posjeduje, međutim, nije jedina stvar koja čini
bosiljak specijalnim. On ima antiinflamatorno dejstvo, pun je antioksidanata, i
može da se koristi kao analgetik, te da opusti mišiće i umanji bol. Ako preko
listova bosiljka polijete vrelu vodu i udahnete nastalu paru možete čak i da
smanjite simptome glavobolje.
Bosiljak se može koristiti u tretmanima protiv akni. Njegova
antiseptička svojstva smanjuju inflamaciju i crvenilo kože kada se nanese na
nju, ali i kada se konzumira. Ovu biljku možete takođe da iskoristite za jačanje
imuniteta tako što ćete od njenih listova napraviti čaj. Bosiljak sadrži
bioflavonoid apigenin, koji je poznat po svom pozitivnom uticaju na ljudski
organizam.
Višak listova bosiljka uvijek možete staviti u koktele, kao
što su džin tonik i mohito. On će takođe oplemeniti ukus i bezalkoholnih pića,
kao što su ledeni čaj od limuna ili kisela voda. Ljeti je dobra ideja staviti
listove bosiljka zajedno s vodom u posudu za pravljenje leda. Poslije kada
ožednite, kocke leda možete staviti u običnu vodu i dobiti savršeno ljetno
osvježenje, uz sve dodatne zdravstvene beneficije ove namirnice.
Ako baš ne znate šta ćete s viškom bosiljka, a ne biste
željeli da ga konzumirate, stavite ga u vašu kupku i uživajte u njegovom mirisu
dok se opuštate u kadi.