Britanska nutricionistica Rhiannon Lambert kaže
kako su banane, neovisno jesu li zelenkaste, srednje zrele ili jako zrele
– odličan izvor kalija i drugih hranjivih tvari.
Banane se beru zelene, a počinju sazrijevati čim su ubrane
jer dolazi do oslobađanja etilena, prirodnog plina koji ubrzava
sazrijevanje.
Kada su obješene na kuki ili špagi, tada se proces
sazrijevanja usporava.
To je razlog zašto trgovci na tržnicama često banane drže na
špagi.
Također, na taj način, držeći ih podalje, štite ostalo voće
koje prodaju – da etilen iz banana ne bi ubrzao njihovo kvarenje.
Najlakši način da vam banane u domu potraju duže, a ne
istrunu, je da ih kupite zelene.
Nedovoljno zrele banane sadrže manje šećera i
ljudi koji imaju dijabetes, trebali bi birati one pomalo zelenkaste.
Naime, što je banana više zrela, škrob u njoj se
više pretvara u šećer. Upravo škrob je odgovoran za duži osjećaj sitosti.
“Istraživanja pokazuju da nedovoljno zrele banane
čini 80 do 90 posto ugljikohidrata koji se, kako banane sazrijevaju,
mijenjaju u slobodne šećere. Zato je bolje da ljudi koji pate od dijabetesa
jedu manje zrele banane”, objasnila je Rhiannon Lambert, a prenosi
Insider.