Niskokalorična je, ima detoksikacijski učinak na organizam,
dobra je za cirkulaciju i opuštanje, a zbog velikog udjela vode idealna je za
vruće ljetne dane
Nema voća koje bolje gasi žeđ u ljetnim danima koji su pred
nama od lubenice. Iako za nju često kažemo da je voće, ona je zapravo povrće.
Lubenice su iz porodice bundeva ili tikvi te dolaze iz
srednje Afrike, a mogu biti duguljaste ili okrugle. Iako ih možemo naći gotovo
cijele godine u trgovinama, najbolje ih je ipak jesti ljeti jer tad imaju
najviše hranjivih sastojaka. Na 100 grama imaju tek 30 kalorija i sadrže puno
vode, koja nam je ljeti vrlo važna, a istodobno su bogate vitaminima A i C te kalijem
i magnezijem. Iako svi vole hladnu lubenicu, skladištenjem u hladnjaku ona gubi
neka svoja svojstva, poput likopena, koji efikasno štiti od bolesti. Ipak, kad
je već prerežete, stavite je radije u hladnjak. Visok udio vitamina C u
lubenici pomaže imunološkom sustavu te skraćuje vrijeme oporavka od bolesti i
smanjuje mogućnost srčanog udara i raka. Citrulin, aminokiselina kojom je
bogata lubenica, u tijelu se pretvara u arginin, koji je ključan za dobru
cirkulaciju krvi. Dobra je i za opuštanje i oporavak nakon aktivnosti.
Treba biti jako teška
Prvi je korak odabir dobre, zrele i slasne lubenice. Bitno
je da bude tamne zelene boje, bez posjeklina i s čvrstom korom. Trebala bi biti
teška jer u sastavu ima više od 90% vode.
Sve je bolje rashlađeno
Lubenicu možete iskoristiti i za pripremu odličnog pudinga.
Servirajte ga rashlađenog, uz malo tučenog vrhnja i pistacija, pa uživajte u
sezonskom osvježenju – idealnom za vruća ljetna popodneva.
zosradio.ba/24sata.hr