Namirnice i ostali prehrambeni proizvodi, ako se pravilno ne čuvaju, sklone su kvarenju ili možda nakon nekog vremena neće biti dobrog ukusa.
Smeđi šećer
U teglu stavite krišku limuna, limete ili pomorandže. Na raj način ćete sprečiti da se šećer formira u kuglice.
Potrebna mu je vlaga i ne smije se izlagati zraku kako ne bi ostao mekan.
Majoneza
Duže će potrajati kada se drži u vratima frižidera. Unutrašnji dijelovi frižidera mogu da uzrokuju da na vrhu tegle ispliva ulje. Ona tada nije štetna za jelo, ali nema tako dobar ukus kao ranije.
Javorov sirup
Kada se jednom otvori, može duže da traje- najmanje godinu dana, ali bitno je čuvati ga u frižideru. Nikad se neće smrznuti.
Crveni začini
Ako ih stavite u frižder, duže će biti svježi, a to sprječava i da im boja izblijedi. Začini se moraju držati dalje od vrućine ili sunčeve svjetlosti.
Med
Med ima neodređeni rok trajanja i nikad se ne kristilizira kada se čuva na sobnoj temperaturi. Izbjegavajte da ga držite u frižideru.
Sir
Sir je potrebno pustiti da diše kada se spremi. Umotajte ga u materijal poput masnog papira za pečenje. Potreban mu je kisik da bi ostao svjež.
Hljeb
Ljudi često misle da hljeb treba da se čuva u frižideru kako se ne bi ‘usmrdio’, ali to nije istina. Čuvajte ga na sobnoj temperaturi.
Jabuke
Jabukama je potrebna hladna temperatura i vlažnost kako bi ostale duže sveže. Stoga je vlažni papirnati ubrus postavljen iznad njih u frižideru idealno rešenje.
Također, treba da znate da jabuke oslobađaju etilen koji može ubrzati sazrijevanje ostalih proizvoda naslaganih zajedno, pa ih uvijek čuvajte u posebnim fiokama.
Citrusi
Narandže, limete, limun i grejpfrut moraju da se čuvaju u frižideru u mrežastim kesicama.
Paradajz
Paradajz dugo traje i najbolje ga je čuvati na temperaturi od 12,8 Celzijusa. Nezreo paradajz možete ostaviti na sobnoj temperaturi neko vrijeme dok ne postane crven i sočan.
Jednom kada dozri, nemojte ga izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti ili hladnoj temperaturi.
Banane
Banane brzo sazrijevaju i gotovo da nema načina da to spriječite. Ali postupak možete usporiti tako da ih odvojite i omotate stabljike svakog komada u plastiku.
Meko bilje
Zelene biljke poput korijandera moraju se čuvati kao cveće. Odsjecite ih od korijena i stavite u tegle s vodom.
Gljive
Uvijek izvadite gljive iz njihovog pakovanja i ubacite ih u papirnate kesice prije slaganja u frižider. Papir upija suvišnu vlagu i pomaže da dugotrajno ostanu svježe.
Krastavci
Većina ljudi veruje da se krastavci čuvaju u frižideru, ali nije tako. Njih je idealno čuvati na sobnoj temperaturi. Na taj način će sporije propasti.
Krompir
Spremite ga u papirne kesice ili kartonske kutije i stavite u hladni i tamni ugao. Krompir zahtijeva topliju temperaturu i nikad ga ne smijete stavljati u frižider.
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi mogu da propadnu ako se čuvaju na sobnoj temperaturi duže od tri mjeseca.
Stoga, ukoliko ne planirate u skorije vreme da ih jedete, čuvajte ih u frižideru.
Mlijeko
Da bi mlijeko duže trajalo, čuvajte ga u najhladnijim dijelovima frižidera – na dnu, ali ne u zamrzivaču.
Izbjegavajte čuvanje u vratima frižidera jer temperatura u tom području varira što utiče na rok trajanja mlijeka.
zosradio.ba/radiosarajevo.ba