Ukoliko mislite da začini služe samo za poboljšanje okusa hrane, varate se. Većina začina koje koristite imaju neku ulogu u očuvanja vašeg zdravlja.
U nastavku ćemo govoriti o čiliju (chili), papričici koja je ljuta, ali ima i brojne zdravstvene prednosti.
Čili sadrži kapsaicin koji djeluje kao analgetik, antibiotik i antiseptik. Važan je izvor vitamina A, B, C, E te minerala poput mangana, kalija, bakra. Kapsaicin potiče oslobađanje endorfina koji su prirodna sredstva protiv bolova. On stimulira mozak na lučenje endorfina i daje osjećaj zadovoljstva, potiče energiju tijela i zagrijava ga.
Čili stimulira apetit i potiče rad probavnog sustava, zahvaljujući antioksidansima uništava slobodne radikale u tijelu, pomaže uklanjanju toksina iz našega tijela.
Pomoći će vam i da lakše dišete, ući u bronhe i respiratorni trakt (naravno ukoliko ne pretjerate).
Vitamin C, beta-karoten, folna kiselina u chillija ima antikancerogene učinke. Ispitivanja danas pokazuju učinak smanjenja rizika od nastanka raka debelog crijeva dok likopen u crvenom chillju pokazuje utjecaj na sprečavanje nastanka raka.
Djeluje na snižavanje krvnog pritiska i smanjenje nivoa holesterola što ujedno prodonosi prevenciji i zdravlju rada srca, osobito prevenciji od mogućeg srčanog udara, piše chilipeppermadness.