Kako da kupite najslađu lubenicu

/

Otkrivamo tajne profesionalaca. Nadamo se da ćete uz pomoć njih lako uočiti onu pravu.

Kada dođe ljeto i vrućine, ništa bolje ne može da rashladi nego lubenica. Ona je definitivno jedna od omiljenih ljetnih poslastica i osvježenja.

Međutim, izabrati dobru lubenicu nije tako lak posao. Veliki broj ljudi nije siguran kako se to radi, pa lubenicu obično biraju različitim metodama.

Bosanci i Hercegovci su izgleda majstori da prepoznaju “kraljicu slasti”. Kada krenu da biraju i traže, idu sa jedne strane na drugu, kuckaju i lupkaju, pomjeraju ili vade, pomislite da su eksperti u pronalaženju one najslađe. Rijetko ćete vidjeti da neko prepusti prodavcu da izabere sam.

Zato vam otkrivamo nekoliko savjeta, koji će vam pomoći sljedeći put kada budete krenuli na pijacu.

Dio koji je bio na zemlji

Donji dio lubenice trebalo bi da bude žute boje. To je mjesto na kome je ona bila postavljena na zemlju dok je sazrijevala na suncu. Što je to mjesto tamnije, utoliko bolje. Ako je blijedo ili uopšte nema razlike u boji, to znači da je lubenica prerano ubrana.

Pol

Sigurno niste znali da postoje muške i ženske lubenice. Muške su duguljaste i veće. Dok su ženske pravilnijeg kružnog oblika. Muške lubenice su vodenastije, dok su ženske slađe.

Veličina

Pogrešno je uvjerenje da su najveće lubenice najukusnije. Stvarnost je drugačija, mnogo je bolje odlučiti se na lubenice srednje veličine. Probajte da pronađete mjeru, nemojte birati ni previše malu, niti preveliku.

Rep

Rep može pokazati da li je lubenica zrela. Ako je rep suh, to znači da je lubenica zrela, ali ako je zelen i svježe, to znači da lubenica nije sasvim zrela.

Zvuk

Lupnite par puta lubenicu po kori. Ako je zrela imat će tup zvuk. Ova metoda se uči godinama.

Šare ili ožiljci

Ožiljci na lubenici su dokaz da su pčele imale utjecaja u oprašivanju cvijeta. Što je više ožiljaka, to znači da je više pčela oprašivalo cvijet, a samim tim i plod, pa će lubenica biti slađa, prenosi Telegraf.

Kada izaberete pravu, imajte na umu nekoliko podataka. Kada se ubere, lubenica u cjelini može da opstane 10 dana, ali kada je isiječe i stavi u frižider, onda joj je vijek trajanja maksimalno četiri dana.

Veoma je hranljiva i dobra za jačanje imuniteta, sadrži vitamine A i C i značajne količine vitamina B6.

Osim što gasi žeđ, lubenica vrlo povoljno djeluje na rad organa za varenje i izlučivanje vode iz organizma. Daje energiju i radni elan, a preporučuje se i u ishrani ljudi sa bolestima srca, krvnih sudova, žuči, jetre.

zosradio/akta.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Kesicu sode bikarbone uvijek nosite u torbi: Postoji više razloga za to

Primjena sode bikarbone je nevjerovatna. Njom čistimo kuću, koristimo...

Danas pretežno oblačno vrijeme, promjene vremena krajem vikenda

U Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme, većinom sa...

Aerodrom Sarajevo gradi novi terminal u vrijednosti od 200 miliona KM

Aerodrom Sarajevo planira graditi novi terminal, a investicija je...

Raport razotkriva: Glumac Moamer Kasumović osuđen za bludničenje nad maloljetnikom. Dobio godinu zatvora koju je otkupio

Nakon predstave Beogradskog narodnog pozorišta "Tiho, tiše", koja je...