Obilježena 25. godišnjica 3.Korpusa Armije RBiH u Tešnju

/

Danas je u Tešnju upriličena centralna manifestacija obilježavanja 25. godišnjice formiranja 3.Korpusa Armije RBiH.

Ovogodišnja svečanost obilježavanja počela je jučer živim časom historije i polaganjem cvijeća na “Groblje tenkova”  u naseljenom mjestu Karuše. Prisutnima su se tom prilikom obratili ministar za boračka pitanja ZDK Fahrudin Čolaković, općinski načelnik Mirnes Tukić i predsjedavajući OV općine Doboj Jug Mujo Avdić.

Manifestacija je nastavljena danas u Tešnju prigodnim programom koji je između ostalog uključivao živi čas historije i polaganje cvijeća na Gradskom spomen obilježju zatim svečanu akademiju koja je održana u Centru za kulturu i obrazovanje Tešanj.

Cvijeće na spomen obilježje u Tešnju položile su delegacije: Općine Tešanj, institucija vlasti Federacije i ZDK, Općine Doboj Jug, kao i delegacije temeljnih boračkih udruženja iz Tešnja i sa područja ZDK.

”Bili smo vrlo počastvovani što je 25.godišnjica nastanka 3.Korpusa organizirana u Tešnju. To je svojevrstan jubilej i 25 godina je četvrt stoljeća i u ljudskim životima to je veliki
period. Dakle na tu čast smo imali i osjećaj odgovornosti da to prođe na najljepši mogući način jer 3.Korpus simbolizira jedan od vodećih korpusa koji su djelovali u oružanim snagama Armije RBiH..” – kazao je između ostalog Suad Huskić, načelnik općine Tešanj.

U povodu obilježavanja 25. godišnjice osnivanja 3.Korpusa Armije RBiH JU Opća biblioteka je u suradnji sa Ministarstvom za boračka pitanja ZDK, Savezom dobitnika najvećih ratnih
priznanja ZDK i Općinom Tešanj, provela konkurs na temu “I ja volim 3. korpus Armije BiH” u kategoriji likovnih i literarnih radova za osnovne škole i literarnih radova za srednje škole. Dobitnici nagrada u kategoriji likovnih radova su: 1. Amina Spahić, OŠ “Gazi Ferhad-beg”, Jablanica; 2. Iman Smailbegović, OŠ “Huso Hodžić”, Tešanj; 3. Jasmina Hatkić, OŠ
“Rešad Kadić”, Krndija-Tešanj. Nagrada u kategoriji literarnih radova osnovnih škola dodjeljene su: 1. Elma Jusufović, OŠ “Rešad Kadić”, Krndija-Tešanj; 2. Muamera Kantić, OŠ
“Huso Hodžić”, Tešanj; 3. Anela Kruško, OŠ “Džemal Bijedić”, Miljanovci. Nagrada u kategoriji literarnih radova srednjih škola dodjeljena je sljedećim učenicima: 1. Amina Pazara, Mješovita srednja škola, Tešanj; 2. Edin Zilkić, Gimnazija “Musa Ćazim Ćatić”, Tešanj; 3. Ćamil Katica, Gimnazija “Musa Ćazim Ćatić”, Tešanj.

Nagrade učenicima su uručili Miralem Galijašević, premijer ZDK i Suad Huskić načelnik općine Tešanj.

Problematika boračke populacije i njihova egzistencija su svakako jedna od tema koje su spomenute danas, a nešto više o tome je rekao resorni ministar u Vladi ZDK Fahrudin Čolaković:

”Osvrnuo sam se na period kada smo došli kao Vlada ZDK, i u martu mjesecu imenovanja 2015.godine zatekli smo višemilionske dugove prema borcima, višegodišnje 2012., 2013., 2014.i dio 2015.godine. Meni kao ministru je bilo emotivno teško i zaista je to bilo neizdrživo, raditi u takvom ambijentu kada znate da za nekih 200 – 300 maraka nekom za liječenje što je veoma značajno, on te stvari nije ostvario. Međutim iskrenim odnosom Premijera prema Ministarstvu za boračka pitanja kao i Ministra finansija, mi smo odmah 2015.godine krenuli aktivno da probamo riješiti ovaj problem. I evo možemo se pohvaliti da smo odmah 2015.uspjeli riješiti te dugove i krenuli u aktivno rješavanje najznačajnijih
problema boračke populacije a to je problem zapošljavanja.”

Podsjetimo, 6.343 borca dala su svoje živote, dok je njih 8.144 iz rata izašlo kao invalidi, a sa 277 ordena “Zlatni ljiljan”, 41 ordenom “Zlatna policijska značka”, jednom
“Medaljom za hrabrost” i četiri “Ordena za hrabrost” odlikovani su borci ovog korpusa.

Nazim Bećirović predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja ZDK je rekao danas slijedeće:  ”Današnja manifestacija obilježavanja godišnjice 3.Korpusa, koja je počela jučer, organizovana je u saradnji sa temeljnim boračkim organizacijama Tešnja, načelnicima općina Tešanj i Doboj Jug  i zaista se gledalo da ova manifestacija ispuni sva očekivanja, da bude dostojna pripadnicima 3.Korpusa.”

Nakon svečane akademije uslijedilo je druženje prisutnih, a organizatori ovogodišnje manifestacije su Ministarstvo za boračka pitanja ZDK, i Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja ZDK-a, dok je Općina Tešanj bila domaćin.

Fotografije pogledajte na slijedećem linku.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

BKC Kalesija realizuje obilježavanje 250 godina Hasanaginice u ZDK-u

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija...

Ministar Adnan Šabani potpisao 101 ugovor: Za zaštitu okoliša iz budžeta ZDK 1.110.000 KM

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu...

U ZDK na evidenciji nezaposlenih blizu 50.000 ljudi

U evidenciji nezaspolenih Javne ustanove Služba za zapošljavenje Zeničko-dobojskog...

Skupština ZDK usvojila Nacrt Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je i javnu raspravu uputila...