Maglajska biblioteka tri godine nakon poplava: Fond od 50.000 naslova i 5.000 korisnika godišnje

/

Danas se navršavaju tri godine od razornih poplava koje su u maju 2014. godine poharale brojne gradove u BiH. Među onima koji je najviše stradao je i Maglaj. U toj vodenoj bujici bila je uništena i jedina biblioteka na području općine Maglaj koja egzistira 59 godina. Od 40.000 knjiga koliko je imala, uništeno je njih više od 28.000, piše agencija Patria.

Poplave ostavile katastrofalne posljedice

Samo pribranošću direktorice Nine Salkić-Bunjevac i uposlenika spašene su stare zbirke i neka od prvih izdanja književnika Edhema Mulabdića. Uz predan trud i snažnu volju i pomoć dobrih ljudi Opća biblioteka u avgustu 2014. godine otvorila je vrata za svoje korisnike. Iako je i prije poplava važila za jednu od najljepših bilblioteka u BiH, sada taj epitet nosi s punim pravom. Tri godine poslije, sumirajući utiske direktorica Salkić-Bunjevac kaže u razgovoru za Patriju da „oni koji nisu svjedočili tim majskim danima, ne bi ni povjerovali u svu strahotu koja se dešavala.“

– I mi koji smo bili ovdje, s nevjericom gledamo snimke – zar je moglo u tako kratkom vremenu nastati takvo razaranje, zar smo,  stvarno,  uspjeli izaći iz svega toga i još imati tako mnogo energije za poći dalje?! Ali, da, zahvaljujući neizmjernoj ljudskoj solidarnosti, podršci, osmjesima mladih ljudi, gotovo dječaka koji su s nama raščišćavali mulj i spašavali što se spasiti da, zahvaljujući silnom entuzijazmu  i dobroti koji su se ovdje slili iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, uspjeli smo!

Niko nikoga nije pitao ni za vjeru, ni za naciju, ni za političko opredjeljenje – svi smo bili na istom zadatku.  To je ta svjetlost, ta snaga koja koja je na dobro mijenjala stvari – objašnjava direktorica.

Ona veliku zahvalnost iskazuje i medijima koji su izvještavali o ovom gradu i problemima s kojima se suočavaju.

– Zahvaljujući medijima, dakle zahvaljujući toj brzoj reakciji medija, mnogi su čuli naš apel i isto tako mnogi su se odazvali. Bibliotekari, koji i sami jedva sastavljaju kraj s krajem, izdavači, različite firme u većoj ili manjoj mjeri, i prije svega, građani Bosne i Hercegovine su pokazali da im nije svejedno, da cijene knjigu i da znaju šta znači biblioteka u jednoj sredini. Duboko smo zahvalni za  svaki poziv, svaku posjetu, svaku knjigu, sva sredstva pomoću kojih smo iz ničeg vratili u život ovu Ustanovu.

U proteklom periodu u Općoj biblioteci realizirane su brojne aktivnosti, a kako nam objašnjava direktorica cilj današnjeg bibliotekarstva u svijetu, pa i bibliotekara iz Maglaja, jeste da biblioteke budu ugodna mjesta, mjesta za susrete, mjesta ispunjena životom, dinamikom.

– Od obnove Biblioteke, dakle u protekle dvije i po godine, u kontinuitetu realiziramo „Mulabdićeve dane kulture“ omogućavajući  Maglajlijama da kroz sadržaje ove manifestacije razgovaraju s najaktuelnijim imenima iz svijeta bh. književnosti, umjetnosti, nauke. Pokušavamo okupiti cijele porodice kroz naše porodične dane, odnosno naše male „Igre bez granica“, već godinama organiziramo edukativno – zabavni program za mališane „Pipijada“ (naravno, riječ je o Pipi Dugoj Čarapi), Dan i noć knjige, radionice tokom raspusta, izložbe, objavimo brojne konkurse za djecu i mlade i nagradimo svaki njihov trud; poslije 103 godine, načinili smo reprint Mulabdićevog romana „Nova vremena“,  sve skupa – nastojimo biti u  najvećoj mogućoj mjeri, dio života ovog grada.

Danas Opća biblioteka ima fond od oko 50.000 bibliotečkih jedinica, fond koji je dobar, kvalitetan, u kome postoji mnoštvo literature iz svih oblasti ljudskog znanja, ali i koji sadrži specijalne zbirke – Zbirku stare i rijetke knjige i Zavičajnu zbirku koje svjedoče o bogatoj historiji Bosne i Hercegovine i Općine Maglaj.

– Pored redovnih oko 1.500 korisnika sa članskom karticom, imamo na godišnjem nivou oko četiri do pet hiljada korisnika bibliotečkih usluga koji povremeno posjećuju Ustanovu, bilo da tragaju za različitim vrstama informacija, bilo da su učesnici ili konzumenti naših programa. Sve u svemu, nadamo se da su naši građani zadovoljni nama, a mi nastojimo i nastojat ćemo da i kvalitetom i kvantitetom rada doprinosimo boljem životu u našoj zajednici.

Nina Salkić Bunjevac rođena je 1965. godine i magistar je književno književno-historijskih nauka, diplomirana bibliotekarka i diplomirana komparativistica. Od 2003. godine je direktorica JU Opća biblioteka u Maglaju. Od tada do danas biblioteka posluje pozitivno, zahvaljujući odlično realiziranim projektima, te slovi za jednu od najboljih ustanova ovog tipa u BiH. Idejni je pokretač i organizator kulturne manifestacije “Mulabdićevi dani kulture” koja se u kontinuitetu odvija u Maglaju, a čiji su gosti bili brojni eminentni književnici i naučni radnici. Pokrenula je izdavačku djelatnost na nivou Općine, te realizovala niz značajnih projekata u izdavaštvu.

zosradio.ba/nap.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Poboljšanje infrastrukture u Poslovnoj zoni Mravići

U proteklom periodu, u Poslovnoj zoni Mravići realizirane su...

Apel za dobrovoljne davaoce krvi: u Tešnju Hitno potrebna krvna grupa A+

Crveni križ Tešanj upućuje hitan apel za dobrovoljne davaoce...

BOLAN IMA SAMO JEDNU ŽELJU, A ZDRAV IH IMA 1001! – PRIČA ONKOLOŠKOG PACIJENTA IZ TEŠNJA

Poštovana gospodo na vlasti, znam da vam u ovoj...

Asima Halilović: Trenerica, sutkinja, ali i uspješna studentica – kako spojiti streljaštvo i mašinstvo

Asima Halilović, mlada i uspješna sportistkinja iz Tešnja, može...