JU Centar za socijalni rad Tešanj: Projekti pomoći u saradnji sa HO Malteser za veliki broj porodica

/

PROJEKTI U SARADNJI SA HO MALTESER

U 2016 godini JU CSRT nastavio je dugogodišnju suradnju sa HO Malteser iz Njemačke.
Zajedno sa predstavnikom ove organizacije gosp.Briegel Jurgen, referent Malteser Hilfsdienst e.V. Limburg /Lahn prihvaćene su ideje o pomoći materijalno ugroženim za rad sposobnim licima, koja bi sopstvenim radom mogla da obezbijede sebi sredstva za izdržavanje , odnosno da poboljšaju svoj težak materijalni položaj.
U tom cilju marta 2016.godine za dvije porodice HO Malteser je nabavio i postavio na vlastitom zemljištu po jedan plastenik ,čije je troškove u cijelosti snosila ova organizacija. Radi se o porodicama iz mjesta Jablanice i O. Planja ,koje su uspjele uzgojiti povrće za vlastite potrebe , a porodica H.E. iz O.Planja je sa zadovoljstvom istakla da je određenu količinu povrća čak i prodala čime se materijalni položaj porodice znatno poboljšao.


HO Malteser je takođe marta mjeseca nabavila jednu kravu za porodicu H.R iz Trepča čija cijena je iznosila 1030 E. Ovim projektom za potrebe porodice obezbijeđeni su mliječni proizvodi , a i mogućnost prodaje određenih mlječnih proizvoda , čime je tročlana porodica svojim radom i zalaganjima poboljšala svoj materijalni položaj. 
HO Malteser je podržala strategiju JU Centra vezano za zbrinjavanje djece u prirodnoj porodici ,koja su se nalazila na smještaju u Domu . Aprila ove godine realizovan je projekat adaptacije stambenog prostora u potkrovlju za djecu S. Aleme iz Jevadžija. Troškove saniranja podkrovlja kao i izvođenje radova u cijelosti je snosila ova organizaciju , tako da je za djecu obezbijeđen adekvatan stambeni prostor na spratu porodične kuće , sa priključcima na struju i vodu , nabavljena je nova stolarija , kupljen novi namještaj , a na postojećem stepeništu postavljena je odgovarajuća ograda što je iznosilo oko 3500 E. Ističemo da su građevinski projekat za stambeni prostor kao i najveći dio građevinskih radova izvodili lično članovi HO Malteser, kojima su se pridružili članovi DVD iz Jelaha ,općina Tešanj. Finansiranje navedenog projekta u cijelosti je snosila HO Malteser.

Značajno je pomenuti da se u 2016.godini nastavio dugogodišnji Projekat financijske podrške djeci bez roditelja i djeci koja žive sa jednim roditeljem ili u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji. Posredstvom HO Malteser porodice iz Njemačke u ovoj godini novčano pomažu 9 djece školskog uzrasta sa mjesečnim iznosom od 25 E . Radi se o veoma značajnoj pomoći koja je namjenjena za poboljšanje uslova života djeteta školskog uzrasta ,čiji roditelj nema mogućnosti da obezbijedi djetetu sendvič u školi i neophodan školski materijal.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Poboljšanje infrastrukture u Poslovnoj zoni Mravići

U proteklom periodu, u Poslovnoj zoni Mravići realizirane su...

Apel za dobrovoljne davaoce krvi: u Tešnju Hitno potrebna krvna grupa A+

Crveni križ Tešanj upućuje hitan apel za dobrovoljne davaoce...

BOLAN IMA SAMO JEDNU ŽELJU, A ZDRAV IH IMA 1001! – PRIČA ONKOLOŠKOG PACIJENTA IZ TEŠNJA

Poštovana gospodo na vlasti, znam da vam u ovoj...

Asima Halilović: Trenerica, sutkinja, ali i uspješna studentica – kako spojiti streljaštvo i mašinstvo

Asima Halilović, mlada i uspješna sportistkinja iz Tešnja, može...