Tešanj: Potpisan Sporazum o novom ekološkom projektu

/

Danas je u prostorijama općine Tešanj upriličeno potpisivanje Sporazuma između Općine Tešanj, 9 osnovnih i 3 srednje škole sa područja općine Tešanj posredovanjem udruženja „EKO-MLADI“ i firme EKO-SERVIS Tešanj. Sporazum je potpisan u cilju prikupljanju baterija, sijalica i sitnog elektroničnog otpada.

Kako je ovom prilikom istakao općinski načelnik Suad Huskić ovaj sporazum je nastavak
uspješnog projekta prikupljanja PET ambalaže, koji traje već sedam godina, te izrazio
nadu da će novi projekat biti isto toliko uspješan te doprinijeti boljoj i zdravijoj sredini.

Firma ”Eko servis“ će zbrinuti prikupljeni otpad, a o samom načinu zbrinjavanja
Mensur Krdžalić, direktor ove firme kaže da je cilj da se prikupi što više otpada sa ovog područja, te ističe da sve ono što bacimo nije uvijek otpad i kako treba vooditi računa o prihvatljivom načinu odlaganja otpada poput sijalica.

Ovim Sporazumom se omogućilo učenicima i nastavnom osoblju obrazovnih ustanova
prikupljanje baterija, sijalica i sitnog elektorničkog otpada. Jedna od aktivnosti koja će se voditi u okviru ovog Sporazuma jest i promocija recikliranja ove vrste otpada, te će se raditi na edukaciji učenika o prednostima recikliranja.

Adnan Lihić koordinator ovog projekta ističe da tokom ljetnog raspusta će se iskoristiti vrijeme da se sve škole opreme neophodnom infrastrukturom za prikupljanje ove vrste otpada, a aktivnosti će se nastaviti početkom školske godine kada će uslijediti edukacije po školama.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola općine Tešanj Bećir Hodžić napominje, kako će škole učiniti sve što je potrebno preko ekoloških sekcija da bi se učenici upoznali sa prikupljanjem elektroničkog otpada, kao i edukacijom nastavnog osoblja..

Ovaj Sporazum je proistekao iz projekta pod nazivom „Kada se reciklira, priroda profitira“ a koji je Udruženje „Eko mladi“ uputilo na javni poziv Ministarstva saobraćaja, komunikacija i okoliša ZDK u decembru 2015.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Poboljšanje infrastrukture u Poslovnoj zoni Mravići

U proteklom periodu, u Poslovnoj zoni Mravići realizirane su...

Apel za dobrovoljne davaoce krvi: u Tešnju Hitno potrebna krvna grupa A+

Crveni križ Tešanj upućuje hitan apel za dobrovoljne davaoce...

BOLAN IMA SAMO JEDNU ŽELJU, A ZDRAV IH IMA 1001! – PRIČA ONKOLOŠKOG PACIJENTA IZ TEŠNJA

Poštovana gospodo na vlasti, znam da vam u ovoj...

Asima Halilović: Trenerica, sutkinja, ali i uspješna studentica – kako spojiti streljaštvo i mašinstvo

Asima Halilović, mlada i uspješna sportistkinja iz Tešnja, može...