Održana promocija knjige pod nazivom „Muhamed a.s. – Poslanik čovječanstvu”

/

Večeras je u atriju MIZ Tešanj održana promocija knjige pod nazivom „Muhamed a.s. – Poslanik čovječanstvu”, autora Mirze ef.Mašića – zagrebačkog imama. Knjiga je plod četverogodišnjeg rada autora.

Mirza ef.Mešić ističe da je ova knjiga nastala najprije kao potreba da se nemuslimanima prikaže iz ugla onoga, koji pokušava živjeti islam i koji pripovijeda islam, najvažnije
epizode iz života Muhameda a.s.. Dolazim iz Hrvatske koja je pretežno kršćanska
zemlja, gdje nažalost još uvijek ima puno predrasuda i dosta strahova prema islamu.
Posebno se ne razumijeva Muhamed a.s..  Naravno ova knjiga nije namijenjena samo nemuslimanima nego i samim muslimanima, da ih iznova podsjeti na važnost slijeđenja Muhameda s.a.v.s. koji ima univerzalni karakter, napominje Mirza ef. Mešić

Knjiga je podijeljena na 18 poglavlja: Uvodne napomene; Stvaranje i priroda čovjeka;
Smisao, priroda i ciljevi poslanstva; Arabija i Arapi prije Muhammeda, a.s., Poslanstva; Od rođenja do prve Objave; Od prve kur’anske Objave do hidžre; Hidžra – preseljenje u Medinu; Medinski period Objave; Bitka za islam; Prema završetku misije i ovozemaljskog života; Muslimani nakon Muhammedove, a.s., smrti; Zašto muslimani vole i slijede Muhammeda, a.s.; 40 izabranih hadisa; Svjetski velikani o Muhammedu, a.s.; Pogovori i recenzije; Pojmovnik; Literatura i Biografija autora. 68 bibliografskih jedinica govori o tome da je autor ovoj temi pristupio na strogo provjerenim i naučnim osnovama.

Dr. Nezir Halilović, promotor knjige napominje da je ovo prava knjiga, od pravog autora,
u pravo vrijeme te dodaje da naša javnost treba znati da se djela Mirze Mešića koriste
na Sveučilištima u R. Hrvatskoj, a s druge strane radi se o autoru koji već dugi niz godina živi i radi u Hrvatskoj, koji je u stalnoj komunikaciji sa hrvatskim intelektualcima, koji odlično osluškuje i prati te tokove zapadnog, odnosno evropskog kretanja, a ko je opet sa druge strane prošao islamski sistem edukacije dakle medresu, FIN, koji odlično komparira, kako našu tradiciju tako i savremene tokove.

Sav prihod od prodaje knjige namijenjen je za potrebe izgradnje Islamskog centra u
Sisku. Upravo ovu činjenicu Fuad ef.Omerbašić, glavni imam MIZ Tešanj ističe kao
jako bitnu i napominje da ovaj projekat nije samo važan za muslimane Siska ili Hrvatske, nego i za muslimane BiH.

Knjiga „Muhammed, a.s. – Poslanik čovječanstvu“, iznimno je kvalitetno uređena, vizualno lijepog prijeloma, štampana na kvalitetnom papiru i s tvrdim koricama. Ima 320 stranica, a ilustrirana je s pedesetak fotografija, crteža, kaligrafija i levhi.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Načelnik Mirnes Tukić u posjeti privrednicima

Općinski načelnik Mirnes Tukić posjetio je danas jednog od...

Privremena obustava saobraćaja Tešanj-Medakovo-Tešanjka

Obavještavaju se građani sa područja općine Tešanj da će...

Poboljšanje infrastrukture u Poslovnoj zoni Mravići

U proteklom periodu, u Poslovnoj zoni Mravići realizirane su...

Apel za dobrovoljne davaoce krvi: u Tešnju Hitno potrebna krvna grupa A+

Crveni križ Tešanj upućuje hitan apel za dobrovoljne davaoce...