FTV: Bakir Hadžiomerović da odstupi sa uredničke pozicije

/

Federalna televizija odlučila se obratiti donedavnom uredniku Bakiru Hadžiomeroviću pismom koje potpisuje Poslovodstvo RTV Federacije BiH i generalni direktor Džemal Šabić. U pismu, koje prenosimo, FTV od Hadžiomerovića tražiti raskid ugovora zbog, kako navode, političkog angažmana bivšeg urednika IP-a FTV i urednika emisije “60 minuta”.

Kako se navodi na početku, pismo su htjeli poslati odmah nakon Hadžiomerovićeve objave kandidature za člana Predsjedništva BiH. Međutim, dodaju, odustali su kako se ne bi pogrešno protumačilo da Federalna TV hoće direktno utjecati na rezultat u predizbornoj utrci.

“Pismo koje slijedi ima za cilj krajnje konstruktivne namjere i upućuje nas sve zajedno iznalaženju što hitnijeg konačnog rješenja na zadovoljstvo obiju strana, te molimo da tako i bude shvaćeno s Vaše strane. Naime, namjera nam je da u zakonskom i moralnom smislu zaštitimo i Vas i profesiju kojom ste se donedavno bavili, te da odnos RTV Federacije BiH s Vama reguliramo sukladno zakonskim i etičkim normama”, stoji u pismu upućenom Hadžiomeroviću.

“S obzirom da je poznato kako ste se kandidovali za mjesto člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka, te se učlanili u političku partiju, dužni smo radi zaštite digniteta RTV Federacije BiH, ali i Vas, te posebno i zaštite profesije kojoj ste donedavno pripadali, obratiti Vam se ovim pismom kako bismo pravovremeno razriješili probleme koji bi mogli veoma brzo postati složeniji”, navodi se.

“Prema privremenoj mjeri Opštinskog suda koja se eto u praksi protegla na dugoročnu sudsku mjeru u Vašu korist, i zbog iste, Vi već skoro dvije godine, pa tako i trenutno, posjedujete Ugovor o radu za najvišu uredničku poziciju u RTVFBiH ‘Urednik TV programa i multimedije’. Svojim direktnim angažmanom u politici, gdje Vas je odabralo da se utrkujete kao kandidat za mjesto člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka, definitivno ste i nepovratno raskinuli s novinarskom profesijom, a što ste i sami u nekoliko navrata javno saopštili. Stoga Vas pozivamo da se u pisanoj formi obratitite svom poslodavcu RTV Federacije BiH i zatražite sporazumni raskid radnog odnosa, jer sa stajlišta međunarodnih kodeksa demokratskog svijeta neprihvatljiv je izravan politički angažman osobe koja je na tako visokoj poziciji u Javnom servisu. Vjerujemo kako je i Vama mučno da ste istodobno politički direktno angažirani na jednoj strani, a da na drugoj strani već par godina svakomjesečno prihodujete sredstva prikupljena od građana koji plaćaju RTV taksu, i to ih prihodujete po osnovu ličnog dohotka, naknade za prijevoz na posao i natrag, te toplog obroka i još svih doprinosa na lični dohodak koji se redovno uplaćuju zbog pomenute privremene sudske mjere. I sve to prihodujete za poziciju Urednika u Javnom servisu za koju je prvi uvjet politička nepristranost”, navode iz Federalne televizije.

“Mišljenja smo, i opet ponavljamo, kako je moralan čin da zaposlenik koji se već kandidovao na političku poziciju kao što je član Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka, te se učlanio u političku partiju, samoinicijativno zatraži da odstupi s novinarsko-uredničke pozicije u Javnom servisu RTV Federacije BiH”, navode.

“Samom činjenicom da ste se kao zaposlenik RTV Federacije BiH javno odredili spram svog političkog stajališta i pripadnosti jednoj političkoj opciji, isključuje Vašu nepristrasnost. Ipak, ostavljamo Vam na volju da upravo Vi odlučite o definisanju sutrašnjeg vlastitog dostojanstva i ugleda. Ujedno, Vaše eventualno daljnje inzistiranje da ostanete na poziciji urednika TV programa i multimedije na kojoj već više od dvije godine svakomjesečno i redovito crpite obilate materijalne i sve ostale prinadležnosti, uprkos što ste se kandidirali i u političku partiju već učlanili, može značiti da ovu poziciju u RTV Federacije BiH očajnički držite u pričuvi i to posebice nakon objave rezultata Općih izbora 2014. Radi vjerodostojnosti u Vašem daljnjem političkom radu, zaštite ugleda medijske kuće RTV Federacije BiH, a duboko svjesni činjenice da valjda ne planirate i dalje svakomjesečno prihodovati javna sredstva za radno mjesto koje ne može pripadati političarima, vjerujemo da ćete, kao novi i perspektivni političar, podnijeti zahtjev za sporazumni raskid radnoga odnosa. Tim zahtjevom Vi ćete, na vlastitom primjeru, pokazati da ne prihvatate neprirodni radni odnos na kojem jedan deklarirani političar dobija značajna finansijska sredstva od građana/pretplatnika putem RTV takse za radno mjesto koje mu, kao političaru, ne pripada. Dok ste svojevremeno bili dio novinarske zajednice, upravo ste Vi političarima spočitavali neprirodno i amoralno uzimanje novca od strane građana, a isto spočitavate i danas u svakom Vašem javnom istupu”, stoji u pismu FTV.

“Apelujemo na Vašu savjest da u konačnici odlučite šta je najbolje za vas i za Kuću u kojoj ste ostvarili sve ono čime se danas u javnosti svakodnevno samopromičete. Ujedno, najiskrenije Vam želimo uspjeh u daljnjem radu i političkom angažmanu koji ste tek odnedavno javno i objavili”; navodi se na kraju pisma koje potpisuju Poslovodni odbor RTV Federacije BiH i generalni direktor FTV Džemal Šabić, piše Klix. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Dok prijete secesijom, privreda propada: 300 radnika u RS ostalo bez posla

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u...

U BiH svako drugo dijete nije primilo vakcine protiv najtežih zaraznih bolesti

Stopa vakcinisane djece u BiH posljednjih godina je smanjena,...

“Zeleno svjetlo” za neradnu nedjelju u FBiH, nova pravila i za trajanje radnog vremena

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević je nakon usvajanja novog...

Uvodi se strožija kontrola cijena u FBiH, najveća moguća kazna će biti 30.000 KM

Izmjene su predložene jer je Zakon o kontroli cijena...