Zabrinutost sve više raste: Svake sedmice bit će 10.000 oboljelih, a smrtnost će rasti!

Datum:

Dok se ebola širi u zapadnoj Africi, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nema odgovor kako je staviti pod kontrolu, zabrinutost u svijetu sve više raste, jer stručnjaci upozoravaju na mogućnost prenošenja ovog smrtonosnog virusa iz Afrike u sve zemlje.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije priznali su da nisu učinkovito reagirali na epidemiju ebole u zapadnoj Africi, ističući da nisu prepoznali rizike njenog brzog širenja u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu, objavio je britanski list “The Guardian”.

– Gotovo svi uključeni u operaciju odgovora na epidemiju nisu vidjeli ono očigledno. Stručnjaci su trebali znati da konvencionalni način suzbijanja epidemije neće djelovati u regiji s poroznim granicama i propalim sistemima zdravstvene zaštite – navodi se u nacrtu internog dokumenta WHO-a.

Upravo zbog ovih propusta, sada iz WHO-a upozoravaju da će svake sedmice od ebole obolijevati 10 hiljada ljudi, i to već u naredna dva mjeseca, a smrtnost će se povećati na 70 posto, što znači da će sedmično od ovog virusa umirati 7.000 osoba, javlja “Huffington Post”.

Prve procjene WHO-a predviđale su 50 posto smrtnosti, no Brus Ajlvard (Bruce Aylward) iz WHO-a kazao je kako se proteklih nekoliko sedmica bilježi hiljadu novih slučajeva zaraze sedmično.

– Do sada je u zapadnoj Africi registrirano 8.914 slučajeva zaraze virusom ebole, a umrlo je 4.447 osoba. Ukoliko se u naredna dva mjeseca ne pronađe “ozbiljan odgovor” na epidemiju, umrijet će daleko više ljudi – kazao je Ajlvard.

S obzirom na to da se virus već pojavio u Evropi, a i na Balkanu, ne isključuje se mogućnost njegove pojave i u BiH, zbog čega se na aerodromima provode pojačana kontrola i nadzor nad putnicima koji se vraćaju iz zemalja gdje je epidemija registrirana. Kako su kazali u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, u toku su pripreme za formiranje tzv. izolatorija.

U RS je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite zadužilo Institut za javno zdravstvo da preduzme pripremne aktivnosti i mogući odgovor u slučaju pojave ebole. Institut je obavezan da sedmično obavještava Ministarstvo o provedenim aktivnostima.

Američki državni sekretar Džon Keri (John Kerry) kritizirao je međunarodnu zajednicu zbog davanja nedovoljne pomoći u borbi protiv ebole i pozvao je svjetske čelnike da šalju novac, helikoptere i osnuju centre za liječenje.

– Ako odmah ne poduzmemo odgovarajuće mjere u borbi protiv sadašnje epidemije, ebola će imati potencijal da postane poput HIV-a ili polija i protiv nje ćemo se boriti desetljećima – istakao je Keri.

(Bh-index)

Povezani postovi
Related

Inflacija se može usporiti i ukrotiti kroz niže poreze

„Rast cijena koji se dešava posljednjih mjeseci je samo...

U Beču uhapšen državljanin BiH: Zaplijenjen kokain vrijednosti 1,5 miliona eura

U bečkoj četvrti Penzing uhapšena su jučer trojica osumnjičenih...

Besplatni obroci za sve osnovce: Želimo na taj način spriječiti stvaranje razlika među djecom

Besplatni obrok za svakog učenika osnovne škole u Hvatskoj...

BMW-om divljao na autoputu: Vozio nevjerovatnih 252,8 kilometara na sat

Saobraćajna policija je na autoputu Miloš Veliki, kod Obrenovca u...