Zabrinutost sve više raste: Svake sedmice bit će 10.000 oboljelih, a smrtnost će rasti!

Datum:

Dok se ebola širi u zapadnoj Africi, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nema odgovor kako je staviti pod kontrolu, zabrinutost u svijetu sve više raste, jer stručnjaci upozoravaju na mogućnost prenošenja ovog smrtonosnog virusa iz Afrike u sve zemlje.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije priznali su da nisu učinkovito reagirali na epidemiju ebole u zapadnoj Africi, ističući da nisu prepoznali rizike njenog brzog širenja u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu, objavio je britanski list “The Guardian”.

– Gotovo svi uključeni u operaciju odgovora na epidemiju nisu vidjeli ono očigledno. Stručnjaci su trebali znati da konvencionalni način suzbijanja epidemije neće djelovati u regiji s poroznim granicama i propalim sistemima zdravstvene zaštite – navodi se u nacrtu internog dokumenta WHO-a.

Upravo zbog ovih propusta, sada iz WHO-a upozoravaju da će svake sedmice od ebole obolijevati 10 hiljada ljudi, i to već u naredna dva mjeseca, a smrtnost će se povećati na 70 posto, što znači da će sedmično od ovog virusa umirati 7.000 osoba, javlja “Huffington Post”.

Prve procjene WHO-a predviđale su 50 posto smrtnosti, no Brus Ajlvard (Bruce Aylward) iz WHO-a kazao je kako se proteklih nekoliko sedmica bilježi hiljadu novih slučajeva zaraze sedmično.

– Do sada je u zapadnoj Africi registrirano 8.914 slučajeva zaraze virusom ebole, a umrlo je 4.447 osoba. Ukoliko se u naredna dva mjeseca ne pronađe “ozbiljan odgovor” na epidemiju, umrijet će daleko više ljudi – kazao je Ajlvard.

S obzirom na to da se virus već pojavio u Evropi, a i na Balkanu, ne isključuje se mogućnost njegove pojave i u BiH, zbog čega se na aerodromima provode pojačana kontrola i nadzor nad putnicima koji se vraćaju iz zemalja gdje je epidemija registrirana. Kako su kazali u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, u toku su pripreme za formiranje tzv. izolatorija.

U RS je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite zadužilo Institut za javno zdravstvo da preduzme pripremne aktivnosti i mogući odgovor u slučaju pojave ebole. Institut je obavezan da sedmično obavještava Ministarstvo o provedenim aktivnostima.

Američki državni sekretar Džon Keri (John Kerry) kritizirao je međunarodnu zajednicu zbog davanja nedovoljne pomoći u borbi protiv ebole i pozvao je svjetske čelnike da šalju novac, helikoptere i osnuju centre za liječenje.

– Ako odmah ne poduzmemo odgovarajuće mjere u borbi protiv sadašnje epidemije, ebola će imati potencijal da postane poput HIV-a ili polija i protiv nje ćemo se boriti desetljećima – istakao je Keri.

(Bh-index)

Povezani postovi
Related

Žena godinama prikrivala smrt muža: U spletke uplela djecu i kolege, on pronađen zabetoniran

U podrumu kuće u Leskovcu u Srbiji prije dva dana pronađeno...

Rusija ne može plaćati vanjski dug prvi put od Oktobarske revolucije 1917. godine

Prema posljednjim izvještajima, Rusija po prvi put od Oktobarske...

Godišnja zarada do 145 hiljada KM: Ovo je jedan od najtežih poslova na svijetu

Rad na naftnoj platformi nije uopšte lak posao, zahtijeva...

Ukida se naplata policijskih kazni u gotovini

Od 1. jula 2022. godine novčane kazne za prekršaje...