Zabrinutost sve više raste: Svake sedmice bit će 10.000 oboljelih, a smrtnost će rasti!

/

Dok se ebola širi u zapadnoj Africi, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nema odgovor kako je staviti pod kontrolu, zabrinutost u svijetu sve više raste, jer stručnjaci upozoravaju na mogućnost prenošenja ovog smrtonosnog virusa iz Afrike u sve zemlje.

Propali sistem

Iz Svjetske zdravstvene organizacije priznali su da nisu učinkovito reagirali na epidemiju ebole u zapadnoj Africi, ističući da nisu prepoznali rizike njenog brzog širenja u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu, objavio je britanski list “The Guardian”.

– Gotovo svi uključeni u operaciju odgovora na epidemiju nisu vidjeli ono očigledno. Stručnjaci su trebali znati da konvencionalni način suzbijanja epidemije neće djelovati u regiji s poroznim granicama i propalim sistemima zdravstvene zaštite – navodi se u nacrtu internog dokumenta WHO-a.

Upravo zbog ovih propusta, sada iz WHO-a upozoravaju da će svake sedmice od ebole obolijevati 10 hiljada ljudi, i to već u naredna dva mjeseca, a smrtnost će se povećati na 70 posto, što znači da će sedmično od ovog virusa umirati 7.000 osoba, javlja “Huffington Post”.

Prve procjene WHO-a predviđale su 50 posto smrtnosti, no Brus Ajlvard (Bruce Aylward) iz WHO-a kazao je kako se proteklih nekoliko sedmica bilježi hiljadu novih slučajeva zaraze sedmično.

Kontrole i nadzor

– Do sada je u zapadnoj Africi registrirano 8.914 slučajeva zaraze virusom ebole, a umrlo je 4.447 osoba. Ukoliko se u naredna dva mjeseca ne pronađe “ozbiljan odgovor” na epidemiju, umrijet će daleko više ljudi – kazao je Ajlvard.

S obzirom na to da se virus već pojavio u Evropi, a i na Balkanu, ne isključuje se mogućnost njegove pojave i u BiH, zbog čega se na aerodromima provode pojačana kontrola i nadzor nad putnicima koji se vraćaju iz zemalja gdje je epidemija registrirana. Kako su kazali u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, u toku su pripreme za formiranje tzv. izolatorija.

U RS je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite zadužilo Institut za javno zdravstvo da preduzme pripremne aktivnosti i mogući odgovor u slučaju pojave ebole. Institut je obavezan da sedmično obavještava Ministarstvo o provedenim aktivnostima.

Kerijeve kritike zbog nedovoljne pomoći

Američki državni sekretar Džon Keri (John Kerry) kritizirao je međunarodnu zajednicu zbog davanja nedovoljne pomoći u borbi protiv ebole i pozvao je svjetske čelnike da šalju novac, helikoptere i osnuju centre za liječenje, piše Avaz. 

– Ako odmah ne poduzmemo odgovarajuće mjere u borbi protiv sadašnje epidemije, ebola će imati potencijal da postane poput HIV-a ili polija i protiv nje ćemo se boriti desetljećima – istakao je Keri.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Pogledajte kako se Zagrepčaninu za nekoliko sekundi zapalio električni romobil (VIDEO)

Na društvenim mrežama pojavio se snimak sa jednog parkinga,...

Emotivna objava Usame Zukorlića: Otkrio gdje je umrla njegova majka

Usame Zukorlić na svom zvaničnom Facebook profilu objavio je emotivnu...

Potvrđeno: Poginuo iranski predsjednik i svi putnici u helikopteru

Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, poginuo je u helikopterskoj nesreći,...

Značajan pad prodaje pesticida u EU

Došlo je do upadljivog pada količine pesticida prodatih u...