Nizak životni standard rezultira sve većim brojem oboljelih od TBC-a

/

Opća bolnica u Tešnju, u kojoj je smješten i Odjel za plućne bolesti za preko 300.000 stanovnika ZDK, organizator je Četvrtog stručno-naučnog skupa sa međunarodnim učešćem „Pulmološki dani“ koji je u ovom gradu održan tokom vikenda.

Uz prisustvo predstavnika s recentnih plućnih klinika iz Srbije, Makedonije, Hrvatske, Slovenije i naše zemlje održano je 17 stručnih predavanja iz tri oblasti. Iako je BiH učinila vidan napredak, evidentan je veći broj oboljelih od tuberkuloze u odnosu na zemlje okruženja.

Godišnje u BiH od tuberkuloze oboli između 50 i 60 osoba na 100.000 stanovnika. To je mnogostruko više u odnosu na zemlje okruženja, prije svega zbog teške ekonomske i socijalne situacije.

– Mi smo u Srbiji, također, imali te probleme, ali prije desetak godina zajedničkim naporom s našim Ministarstvom i širokom akcijom smo uspjeli da broj novooboljelih sada svedemo na manje od 20 na 100.000 stanovnika svake godine – ističe prof. Branislav Perin, direktor Instituta za plućne bolesti Sremska Kamenica, Srbija.

Zbog nedostatka strategije, ali i novca, BiH se sama ne može izboriti s ovim problemom.

– Sigurna sam da ćemo u zajedničkoj akciji s kolegama iz BiH i EU učiniti mnogo na prevenciji i liječenju plućnih bolesti. To je jedinstven prostor i zajednički zadatak svih nas – poručila je prof. Tanja Čufer s Klinike Golnik u Sloveniji.

BiH je već sedam godina u programu Globalnog fonda iz Ženeve odakle će do 2015. godine za prevenciju i liječenje tuberkuloze dobiti 15 miliona dolara. Stručnjake, međutim, zabrinjava stalni porast oboljelih od drugih plućnih bolesti.

– Međutim, tu su karcinomi pluća koji su se nametnuli po svom broju i po uznapredovalom stadiju u kojem budu dijagnostikovani – kaže prof. dr. Elmir Čičkušić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Godišnje se u BiH dijagnosticira blizu 1.500 novooboljelih od raka pluća. 75 posto je muškaraca, ali se taj odnos ubrzano mijenja na štetu ženske populacije. U Općoj bolnici Tešanj ovih je dana otvoren kabinet funkcionalne pulmološke dijagnostike.

(jelah.info)

Povezani postovi

IZETBEGOVIĆ U TEŠNJU: “Pričalo se o trendu podmlađivanja strukture SDA Tešanj”

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović sastao se danas...

Načelnici koji ne naplaćuju dnevnice za službena putovanja

Doboj Jug i Vukosavlje - ove dvije općine vode...

Adi-Mark prijatelj Mješovite srednje škole Tešanj

U realizaciji projekta Mješovite srednje škole Tešanj "Jedan privrednik,...

Firma INTER Tešanj prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji projekta Mješovite srednje škole Tešanj  "Jedan privrednik,...