Nizak životni standard rezultira sve većim brojem oboljelih od TBC-a

/

Opća bolnica u Tešnju, u kojoj je smješten i Odjel za plućne bolesti za preko 300.000 stanovnika ZDK, organizator je Četvrtog stručno-naučnog skupa sa međunarodnim učešćem „Pulmološki dani“ koji je u ovom gradu održan tokom vikenda.

Uz prisustvo predstavnika s recentnih plućnih klinika iz Srbije, Makedonije, Hrvatske, Slovenije i naše zemlje održano je 17 stručnih predavanja iz tri oblasti. Iako je BiH učinila vidan napredak, evidentan je veći broj oboljelih od tuberkuloze u odnosu na zemlje okruženja.

Godišnje u BiH od tuberkuloze oboli između 50 i 60 osoba na 100.000 stanovnika. To je mnogostruko više u odnosu na zemlje okruženja, prije svega zbog teške ekonomske i socijalne situacije.

– Mi smo u Srbiji, također, imali te probleme, ali prije desetak godina zajedničkim naporom s našim Ministarstvom i širokom akcijom smo uspjeli da broj novooboljelih sada svedemo na manje od 20 na 100.000 stanovnika svake godine – ističe prof. Branislav Perin, direktor Instituta za plućne bolesti Sremska Kamenica, Srbija.

Zbog nedostatka strategije, ali i novca, BiH se sama ne može izboriti s ovim problemom.

– Sigurna sam da ćemo u zajedničkoj akciji s kolegama iz BiH i EU učiniti mnogo na prevenciji i liječenju plućnih bolesti. To je jedinstven prostor i zajednički zadatak svih nas – poručila je prof. Tanja Čufer s Klinike Golnik u Sloveniji.

BiH je već sedam godina u programu Globalnog fonda iz Ženeve odakle će do 2015. godine za prevenciju i liječenje tuberkuloze dobiti 15 miliona dolara. Stručnjake, međutim, zabrinjava stalni porast oboljelih od drugih plućnih bolesti.

– Međutim, tu su karcinomi pluća koji su se nametnuli po svom broju i po uznapredovalom stadiju u kojem budu dijagnostikovani – kaže prof. dr. Elmir Čičkušić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Godišnje se u BiH dijagnosticira blizu 1.500 novooboljelih od raka pluća. 75 posto je muškaraca, ali se taj odnos ubrzano mijenja na štetu ženske populacije. U Općoj bolnici Tešanj ovih je dana otvoren kabinet funkcionalne pulmološke dijagnostike.

(jelah.info)

Povezani postovi

Osnivanjem Mehmedovićeve stranke SDA Tešanj ostaje bez polovine vijećnika

Aktuelna vijest danas je bila da je Mehmedović završio...

Izbjegnuta tragedija kod Doboja: Vozač automobila pokušao preći prugu u trenutku nailaska voza

Za dlaku je izbjegnuta tragedija na jednom od željezničkih...

Počeli radovi na najskupljoj dionici autoputa na Koridoru 5c, Medakovo – Ozimice

Od 650 kilometara panevropskog autoputa na Koridoru 5c, od...

Odgovor Općine na situaciju u školi u Medakovu: Zaprimili smo „čudan“ dopis

Nakon što su roditelji učenika koji pohađaju O.Š. „9....