Završeno prebrojavanje glasova: Dodik predsjednik RS u naredne četiri godine

/

 Milorad Dodik, kandidat koalicije SNSD – DNS – SP za predsjednika RS, osvojio je ukupno 302.573 glasa, dok je Ognjenu Tadiću, kandidatu Saveza za promjene, povjerenje ukazalo 295.685 birača.

Prema našim saznanjima završeno je prebrojavanje glasačkih listića za predsjednika RS.

Opšti izbori u BiH, na kojim su građani, pored predsjednika RS, birali  potpredsjednike RS, članove Predsjedništva BiH, poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH, te poslanike u Narodnoj skupštini RS, Parlamentu FBiH i u skupštinama deset kantona u FBIH, održani su 12. oktobra.

Brojanje završeno, rezultati sutra

Član Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Irena Abdić rekla je za Srnu da ima informaciju da je brojanje glasova završeno i da se rezultati generišu, te da bi, najverovatnije, mogli biti utvrđeni sutra.

“Tek ću na kolegijumu u 16.30 časova imati priliku da dobijem izvještaj od naših kontrolora. O izgenerisanim podacima će nas tada obavijestiti glavni kontrolori”, rekla je Abdićeva.

Ona navodi da je generisanje zahtjevan proces koji ima određene faze i očekujemo da ih službe CIK-a izvijeste o napretku generisanja.

“Prema informacijama kojima sam raspolagala i juče i jutros, u telefonskim kontaktima sa našim zaposlenim u Glavnom centru za brojanje i u kontroli, ovaj proces će kompletno biti završen sutra ujutro, tako da ćemo onda, prema našem planu, moći da utvrdimo rezultate”, rekla je Abdićeva.

Ona pojašnjava da je u pitanju zahtjevan softverski sistem koji vrši sabiranje i prema kandidatima i prema nivoima vlasti i ukupno.

“Taj sistem mora raditi više časova, nekad kažu i do 48 časova da bi se dobila kompletna slika da bi i ono što će biti konačni utvrđeni rezultati koji nisu i konačni potvrđeni. Utvrđene rezultate pokušavamo da pripremimo za sutra i za konferenciju za novinare najkasnije prekosutra”, rekla je ona.

Svi članovi CIK-a će kompletnu informaciju o svemu, kaže Abdićeva, dobiti na kolegijumu koji je zakazan u 16.30 časova, prenose Nezavisne novine. 

“Velike su šanse da sutra budu utvrđeni rezultati, a onda će u vezi sa tim CIK informisati kompletnu javnost na konferenciji za medije”, precizirala je Abdićeva.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Muhamed Avdić bi trebao biti zajednički kandidat za načelnika Srebrenice SDP-a, NiP-a i Naprijed

Muhamed Avdić bi trebao biti zajednički kandidat za načelnika...

Demant Stranke za BiH ZDK

U našu redakciju je pristigao demant na tekst koji...

Omer Škaljo preuzeo Stranku za BiH u ZDK

Penzioner Omer Škaljo, aktuelni direktor Zavoda zdravstvenog kantona (ZZO)...

Mirela Buljubašić pristupila Našoj stranci Tešanj

Mirela Buljubašić, magistrica književnosti naroda BiH i b/h/s jezika,...