Ministarstvo zdravlja RS zabranilo besplatne ljekarske preglede u Banjaluci!

Datum:

Organizaciji “Balkan Medical Travel” i timovima ljekara turske “Liv” bolnice, koji su organizovali u šest gradova u BiH besplatne preglede i konsultacije za sve građane u Mobilnoj klinici, danas je u Banjaluci zabranjena realizacija projekta, saopšteno je iz „Balkan Medical Travela”. Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS to potvrđuju, pojašnjavajući da je zabrana uslijedila zbog kršenja Zakona o zdavstvenoj zaštiti.


Iako je ranije „Balkan Medical Travel“, kako navode, dobio dozvolu uprave Grada Banja Luka za održavanje projekta i saglasnost za lokaciju na parking kod Galerije, jutros su inspektori Ministarstva zdravlja Republike Srpske donijeli odluku da ne dozvole besplatne preglede građana.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS kažu da su tek danas dobili dopis „Balcan Medical Travela“, dakle, istog dana kada su pregledi najavljeni.
-Pregledi jesi zabranjeni jer je riječ o kršenju Zakona o zdravstvenoj zaštiti, potvrdila je za portal Istinito portparolka resornog ministarstva Nataša Aleksić.

U članu 3. spomenutog Zakona propisano je da se zdravstvena djelatnost, koja je djelatnost od opšteg interesa za Republiku Srpsku, može obavljati samo u javnim i privatninm zdravstvenim ustanovama po medicinskoj doktrini i uz upotrebu medicinske tehnologije, te da istu mogu obavljati zdravstveni radnici i zdravstveni saradnici pod uslovima i na način koji je propisan Zakonom i propisima donesenim na osnovu tog Zakona.

Direktor “Balkan medical Travela” Minet Musić izrazio je razočarenje navodnom odlukom Ministarstva zdravlja RS, istakavši da su u ovom slučaju oštećeni samo građani koji su masovno aplicirali za besplatne preglede.
-Takođe, ljekari volonteri su doputovali iz eminentne “Liv” bolnice iz Turske da pomognu našim građanima da riješe određene zdravstene probleme, ali to očito nekome u vlasti nije odgovaralo – rekao je Musić.

Inače, projekt Mobilne klinike otvoren je jučer u Bihaću gdje je na gradskom trgu pregledano 50-tak građana. Biće nastavljen u Zenici, Tuzli, Sarajevu i Mostaru u periodu od 1. do 4. novembra.
Cilj projekta je da se građani u što većem broju pregledaju i obave konsultacije sa medicinskim stručnjacima iz različitih oblasti.

U svakom gradu će biti odabrana po jedna osoba koja će dobiti besplatni detaljni pregled organizma u “Liv” klinici u Turskoj sa plaćenim smještajem, navode iz „Balkan Medical Travela”.

(Istinito/agencije)

Povezani postovi
Related

Gdje je usmjeravan novac od igara na sreću: Za socijalne kategorije i djecu 25,5 miliona KM

Za 10 programa koji se finansiraju iz dijela prihoda...

Novalić: Omogućili smo vam da bez pasoša dođete u Neum

Svečanom otvorenju magistralne ceste Neum - Stolac prisustvovao je...

Komisija Doma naroda ponovo glasala za povećanje plaća parlamentarcima

Nakon što su delegati u Domu naroda prihvatili principe...

Sutra kreće voz iz Sarajeva do Ploča, iz Željeznica FBiH poslali obavijest putnicima

Nakon gotovo deset godina sutra će iz Sarajeva do...