SNSD, DS i Socijalistička partija dogovorili koaliciju, najavljeno potpisivanje sporazuma

/

Predsjednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS) i Socijalističke partije (SP), Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić večeras su se u Brčkom dogovorili o formiranju vlasti nakon izbora u RS-u te najavili i potpisivanje sporazuma o koalicionoj saradnji


O detaljima tog sporazuma bit će riječi naknadno, navedeno je nakon sastanka.

 

Milorad Dodik je potvrdio da će ovaj dogovor rezultirati sporazumom o saradnji na nivou RS-a i BiH, ali nije iznosio detalje tog dokumenta dok se o njemu ne izjasne organi stranaka.

 

Dodik navodi da se može smatrati definitivnim njihov dogovor o koaliciji.

 

Ponovio je da 42 poslanika za skupštinsku većinu moraju da budu iz stranaka iz RS-a, ali je dodao da imaju i više od tog broja.

 

Politike na bazi kojih treba da se razvijaju odnosi u RS-u i BiH su, kaže, između ostalog, i potvrđena spremnost za put BiH ka EU, da politika prema NATO savezu ostaje ista kao i dosad te još mnoga druga pitanja.

 

– Prvi put smo dogovorili ovim koalicionim sporazumom, koji ćemo potpisati nakon zvaničnog objavljivanja izbornih rezultata, i to da smo uveli predsjednički kolegij koalicije koji će se sastajati jednom sedmično i dati odgovore na sva važna pitanja – rekao je Dodik.

 

Đokić je na pres-konferenciji, nakon dvosatnog sastanka, rekao da te tri partije imaju 42 poslanika potrebna za skupštinsku većinu te da je taj „bazni“ princip ispunjen i da se može mijenjati samo da se toj većini priduže i druge stranke.

 

Ove tri stranke dosad su bile u koaliciji na nivou RS-a, a Đokić je naveo da je to osiguralo stabilnost, ali i da je ostalo dosta otvorenih pitanja posebno na nivou BiH i da tome mora biti posvećena pažnja.

 

Marko Pavić je rekao da su usaglašane važne politike na bazi kojih treba da se razvijaju RS i BiH te da su na osnovu činjenice da imaju potrebna 42 poslanika za skupštinsku većinu odlučili da naprave koaliciju.

 

On je potvrdio da su dio te strukture i koalicioni partneri DNS-a, Srpska radikalna stranka Dragana Đurđevića i Napredna Srpska Adama Šukala.

(DEPO portal)



Povezani postovi

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...

Dok nabavljamo helikoptere i transportere: “BiH evidentno zaostaje kada je riječ o ulaganju u sigunosni sektor”

U vrijeme globalne nesigurnosti i konstantne napetosti unutar Bosne...

Džamija u Svircu nastoji olakšati vjernicima: Da bi majke klanjale teraviju, organizirali radionicu za djecu

Lijepa priča stiže iz džemata i najstarije džamije iz...

Istraživanje o medijskoj pismenosti: Nastavnici iznose nedostatak znanja kao ključni problem

"Medijska pismenost u osnovnom i srednjem obrazovanju: Stvarnost, izazovi...