Vlada Tuzlanskog Kantona radnicima ‘Aide’ obećala upošljavanje dva nova pogona

/

Sredinom ovog mjeseca očekuje se upošljavanje dva pogona Aide. To je rezultat nastojanja Vlade Tuzlanskog kantona da za radnike Fabrike obuće ‘Aida’ osigura posao


Ovo su, između ostalog, radnicima Fabrike obuće “Aida“ na jutrošnjem sastanku prezentirali premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić i ministar industrije, energije i rudarstva Mulaga Fejzić.

 

Sastanku je također prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Midhat Dobrnjić.

 

Devet predstavnika Sindikata Fabrike obuće “Aida“, po tri iz sva tri pogona, ovom su prilikom tražili rješavanje problema koji su ih naveli da se okupe pred zgradom Vlade TK, navodi se u saopćenju Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK.

 

Zahtjevi radnika se prije svega tiču osiguranja posla za sva tri pogona, izmirenja plata, toplog obroka i naknade za prevoz za septembar 2014.

 

Sindikat FO “Aida“ zahtijeva materijalno zbrinjavanje radnika za vrijeme nezaposlenosti i uplatu sredstava za penzioniranje radnika koji su ispunili uslov, te rješavanje statusa tehnološkog viška.

 

Resorni ministar je radnike upoznao i s Ugovorom o kooperaciji, koji je Aida potpisala sa gračaničkom firmom Forteks.

 

Shodno ovom ugovoru Fortex će u narednim danima, nakon što stigne pošiljka materijala, dio posla dati fabrici obuće Aida.

 

Naime, Forteks je dogovorio određene poslove sa kompanijom iz Italije, ali će dio ugovorenog posla, koji prevazilazi njegove kapacitete, ustupiti Aidi.

 

Na ovaj način sredinom ovog mjeseca očekuje se upošljavanje dva pogona Aide, a do kraja mjeseca realizacijom dogovora sa drugim kupcima uposlit će se i treći pogon.

 

Također značajno je istaći da su već postignuti dogovori i osigurani poslovi koji će uposliti sve pogone Aide u vrijeme sezone proljeće – ljeto 2015.

 

Premijer Umihanić i resorni ministar Fejzić radnike su upoznali sa zakonskim ograničenjima kada su u pitanju izmirenja plata, toplog obroka i naknada za prevoz te zatražili od predstavnika Sindikata da svoje zahtjeve artikulišu i upute preko Uprave fabrike, saopćeno je.

 

 

(DEPO portal/FENA/dh)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Koliko je BiH uradila na prilagođavanju privrede obnovljivim izvorima energije

Evropska komisija uvela je prošle jeseni mehanizam za ugljično...

U BiH pljuskovi i grmljavina: Evo šta nas očekuje za vikend

U BiH se očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno i...

Više od 50 posto ispitane djece u BiH doživjelo neprijatnosti na internetu

Prema istraživanju Vijeća Evrope, svaki peti maloljetnik doživio je...