Vlada Tuzlanskog Kantona radnicima ‘Aide’ obećala upošljavanje dva nova pogona

Datum:

Sredinom ovog mjeseca očekuje se upošljavanje dva pogona Aide. To je rezultat nastojanja Vlade Tuzlanskog kantona da za radnike Fabrike obuće ‘Aida’ osigura posao


Ovo su, između ostalog, radnicima Fabrike obuće “Aida“ na jutrošnjem sastanku prezentirali premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić i ministar industrije, energije i rudarstva Mulaga Fejzić.

 

Sastanku je također prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Midhat Dobrnjić.

 

Devet predstavnika Sindikata Fabrike obuće “Aida“, po tri iz sva tri pogona, ovom su prilikom tražili rješavanje problema koji su ih naveli da se okupe pred zgradom Vlade TK, navodi se u saopćenju Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK.

 

Zahtjevi radnika se prije svega tiču osiguranja posla za sva tri pogona, izmirenja plata, toplog obroka i naknade za prevoz za septembar 2014.

 

Sindikat FO “Aida“ zahtijeva materijalno zbrinjavanje radnika za vrijeme nezaposlenosti i uplatu sredstava za penzioniranje radnika koji su ispunili uslov, te rješavanje statusa tehnološkog viška.

 

Resorni ministar je radnike upoznao i s Ugovorom o kooperaciji, koji je Aida potpisala sa gračaničkom firmom Forteks.

 

Shodno ovom ugovoru Fortex će u narednim danima, nakon što stigne pošiljka materijala, dio posla dati fabrici obuće Aida.

 

Naime, Forteks je dogovorio određene poslove sa kompanijom iz Italije, ali će dio ugovorenog posla, koji prevazilazi njegove kapacitete, ustupiti Aidi.

 

Na ovaj način sredinom ovog mjeseca očekuje se upošljavanje dva pogona Aide, a do kraja mjeseca realizacijom dogovora sa drugim kupcima uposlit će se i treći pogon.

 

Također značajno je istaći da su već postignuti dogovori i osigurani poslovi koji će uposliti sve pogone Aide u vrijeme sezone proljeće – ljeto 2015.

 

Premijer Umihanić i resorni ministar Fejzić radnike su upoznali sa zakonskim ograničenjima kada su u pitanju izmirenja plata, toplog obroka i naknada za prevoz te zatražili od predstavnika Sindikata da svoje zahtjeve artikulišu i upute preko Uprave fabrike, saopćeno je.

 

 

(DEPO portal/FENA/dh)

Povezani postovi
Related

Premijer Novalić na otvaranju obnovljene Banje Reumal u Fojnici

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić prisustvovao je svečanom otvaranju...

Parlament Federacije BiH odbio na dnevni red uvrstiti povećanje invalidnina

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine odbio je na današnji...

Operativna akcija „Blinker“ – slobode lišene četiri osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)...

SRAMOTNO: U istom danu političari sebi povećali plate za 500 KM, a odbili smanjenje cijena goriva za građane!

Jučerašnje zasjedanje Parlamentarne skupštine BiH pokazalo je ko su...