PROTESTI MLJEKARA: Sutra blokada carinskih terminala!

/

Bez konkretnih zaključaka završen je sastanak državnih i entitetskih zvaničnika o problemu prekomjernog uvoza mlijeka.

 

Na današnjem sastanku čak je rečeno da nije istina kako BiH uvozi enormno veće količine mlijeka nego inače, te čak iznijeli podatak da je uvoz ove godine manji nego prošle.

 

Jasno je danas naznačeno kako BiH nema instrumente da uvede prelevmane na uvozno mlijeko od 72 feninga po uvezenoj litri stranog mlijeka. U Vijeću ministara navode kako bi takva mjera dovela do ekonomskog rata sa Evropskom unijom.

 

Iz vrha države pozvali su mljekare da potraže nova tržišta, poput ruskog ili turskog, kako bi olakšali svoj položaj, a u tom traženju novih tržišta imaće i podršku vlasti, kada ona bude konstituirana.

 

Proizvođači mlijeka izuzetno su nezadovoljni ishodom današnjeg sastanka, pa su ostali pri odluci da sutra blokiraju pet carinskih terminala preko kojih se u Bosnu i Hercegovinu uvozi mlijeko. Od protesta neće odustati sve dok vlasti ne omogući normalne uvjete za proizvodnju za preko 20.000 ljudi, koji egzistenciju zasnivaju na proizvodnji mlijeka.

 

Do problema sa mlijekom došlo je nakon što je Rusija, kao kontramjeru zbog sankcija zapada, zabranila uvoz mlijeka iz Evropske unije (EU). Brisel je odmah mljekarima iz EU dao nove potsticaje kako bi se “višak” mlijeka mogao, po izuzetno povoljnim uvjetima, ponuditi tržištima poput onog u BiH.

 

U tom rastu cijena ispaštaju proizvođači u BiH, koji se ne mogu nositi sa subvencioniranim proizvodima za Zapada i koji jedini spas vide u uvođenju prelevmana od 72 feninga po litru uvezenog mlijeka, kako bi se domaće mlijeko učinilo barem donekle konkurentnim na tržištu.









(bhrt.ba/kameleon.ba)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Tužilaštvo iznijelo sumnje o ulogama petero uhapšenih u kartelu među kojima je i influenserica

Završeno je prvo ročište za pet osumnjičenih koji su...

Povećanje plata nije dovoljno da bi ljudi ostali u jednoj kompaniji

U BiH još nedostaju radnici u građevini i trgovini,...

Usvojen zakon: Od sada poslodavci mogu zaključivati ugovore o radu sa studentima

Predstavnički dom Federalnog parlamenta usvojio je Prijedlog Zakona o...

Akcija “Piramida” širom države: Pretresi na 16 lokacija u tri kantona, na krijumčarenju migranata zaradili više od 6 miliona KM

Policijski službenici Granične policije Bosne i Hercegovine započeli su...