PROTESTI MLJEKARA: Sutra blokada carinskih terminala!

/

Bez konkretnih zaključaka završen je sastanak državnih i entitetskih zvaničnika o problemu prekomjernog uvoza mlijeka.

 

Na današnjem sastanku čak je rečeno da nije istina kako BiH uvozi enormno veće količine mlijeka nego inače, te čak iznijeli podatak da je uvoz ove godine manji nego prošle.

 

Jasno je danas naznačeno kako BiH nema instrumente da uvede prelevmane na uvozno mlijeko od 72 feninga po uvezenoj litri stranog mlijeka. U Vijeću ministara navode kako bi takva mjera dovela do ekonomskog rata sa Evropskom unijom.

 

Iz vrha države pozvali su mljekare da potraže nova tržišta, poput ruskog ili turskog, kako bi olakšali svoj položaj, a u tom traženju novih tržišta imaće i podršku vlasti, kada ona bude konstituirana.

 

Proizvođači mlijeka izuzetno su nezadovoljni ishodom današnjeg sastanka, pa su ostali pri odluci da sutra blokiraju pet carinskih terminala preko kojih se u Bosnu i Hercegovinu uvozi mlijeko. Od protesta neće odustati sve dok vlasti ne omogući normalne uvjete za proizvodnju za preko 20.000 ljudi, koji egzistenciju zasnivaju na proizvodnji mlijeka.

 

Do problema sa mlijekom došlo je nakon što je Rusija, kao kontramjeru zbog sankcija zapada, zabranila uvoz mlijeka iz Evropske unije (EU). Brisel je odmah mljekarima iz EU dao nove potsticaje kako bi se “višak” mlijeka mogao, po izuzetno povoljnim uvjetima, ponuditi tržištima poput onog u BiH.

 

U tom rastu cijena ispaštaju proizvođači u BiH, koji se ne mogu nositi sa subvencioniranim proizvodima za Zapada i koji jedini spas vide u uvođenju prelevmana od 72 feninga po litru uvezenog mlijeka, kako bi se domaće mlijeko učinilo barem donekle konkurentnim na tržištu.

(bhrt.ba/kameleon.ba)

Povezani postovi

Na graničnom prijelazu između BiH i Crne Gore oduzeta garderoba u vrijednosti od 233.000 KM

Na graničnom prijelazu Klobuk, između Bosne i Hercegovine i...

Cijene nekretnina bilježe historijske rekorde: Ko je spreman izdvojiti 1.660.000 KM za stan?

Cijene nekretnina u BiH posljednjih godina bilježe historijske rekorde,...

Saudijska kompanija FLYNAS ove godine povećava broj direktnih letova sa Sarajevskog aerodroma

Avio-kompanija FLYNAS iz Kraljevine Saudijske Arabije i turistička agencija...

Zbog pritvorenog Osmice komandir smjene u Vojkovićima ostao bez čina inspektora

Nemanja Bjelica, komandir smjene u Vojkovićima, koji je dopustio...