Zapečaćena 44 objekta, izrečeno kazni u iznosu od blizu milion KM

/

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) zapečatila je čak 44 objekta. Radnje su zatvorene u velikoj akciji suzbijanja rada nacrno i kontrole fiskalnih sistema u Federaciji BiH.

Više od 600 prekršajnih naloga izdalo je 45 inspektora FUZIP-a, a akcija se nastavlja i ovog mjeseca.

Kako je već ranije najavio direktor ove agencije Ibrahim Tirak, FUZIP se fokusirao na kontrolu trgovine, građevinarstva, ugostiteljstva, proizvodnje i prometa drvnih sortimenata te apoteka i bespravnog prijevoza putnika i tereta u saobraćaju, tehničke ispravnosti vozila, radnog vremena vozača, obaveznih odmora i ispravnosti tahografa. Uz to, češljani su i radni odnosi, posebno u visokom obrazovanju.

‘Prilikom kontrola na univerzitetima, ali i u zdravstvenim ustanovama, utvrđen je znatan broj lica koja su angažirana u radu visokoškolskih ustanova po osnovu zaključenih posebnih ugovora o djelu, što je u suprotnosti s važećim zakonodavstvom iz oblasti rada i radnih odnosa. Ustanovili smo i nepropisno iznajmljivanje prostora univerziteta ugostiteljskim subjektima. Pronašli smo skoro 150 ugovora o djelu te smo naredili da se s takvom praksom prekine. Neki „univerziteti“ smješteni su u automehaničarskim radionicama i kafanama. Naravno da takvi uopće ne mogu i neće raditi’, izjavio je Tirak.

On navodi i da je jedan objekt zapečaćen, 21 objektu zabranjen je rad, a 51 osobi zabranjen je rad u ugostiteljstvu jer su zatečene bez validne sanitarne knjižice.

‘Na prostoru Zeničko-dobojskog, Srednjobosanskog i dijela Livanjskog kantona ukupno je izdato 625 prekršajnih naloga ukupne vrijednosti od skoro 800.000. Vrijednost podnesenih prekršajnih prijava je 126.000 KM, a na ime naknada za ceste, vode, zrak i otpad inkasirali smo nešto više od 123.000 KM’, ističe Tirak i dodaje da je otkriveno da je 1.348 osoba radilo nacrno.

(MOJE VIJESTI)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Poražavajući rezultati: U BiH 187.000 nezaposlenih

U periodu od januara do marta radnu snagu BiH...

Temperature rastu: Danas do 34 stepena

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar...

Odakle dolazi najviše nesigurnih proizvoda u BiH?

Hemijski rizik, rizik od gušenja, strujnog udara, požara ili...