Biti taksista u BiH je noćna mora: Umjesto novca nudio mi je da mu spavam s majkom

Datum:

Prijetnje pijanih putnika, povraćanje u automobilu, a nerijetko i potezanje oružja samo su neke od neprijatnih situacija kojima su često izloženi taksisti u RS-u..


Posljednji napad dogodio se minulog vikenda. Napadnut je vozač banjalučkog “Patrol taksija”, a njegovu sudbinu dijele mnogi vozači čije ispovijesti potvrđuju koliko je ovo opasan posao, prenosi Glas Srpske.
Predsjednik banjalučkog udruženja “Maksi taksi” Zoran Balaban je rekao da su napadi na taksiste učestali i da su oni često izloženi životnoj opasnosti.

– Prije nekoliko godina jedan kolega iz “Mobil taksija” je napadnut i izboden nožem. Taksisti strahuju jer nemaju nikakvu zaštitu – istakao je Balaban, koji se više puta našao u opasnim situacijama za 14 godina, koliko se bavi ovim poslom.

Dodao je da sa pijanim putnicima ima najviše problema.

– Oni traže bilo kakav razlog da provociraju. Prošle sedmice mi je u vozilo ušao momak i pitao da li bih bio sa njegovom majkom?! Kada sam mu rekao da ne bih, on je lupajući po sjedištima vikao: “Šta, zar ti moja mama nije dobra, ne odgovara ti?” – ispričao je Balaban. Prisjetio se i slučaja sa kojim se susreo njegov kolega. On je vozio mladića i kad je putnik trebalo da plati vožnju, istrčao je u prodavnicu, ukrao dvije table slanine, izvukao ih ispod jakne i upitao: “Može li ovo da podmiri troškove”.

-Bukvalno pred mojim očima razmjenjuju nježnosti. Prije par godina mi se desilo da sam vozio djevojku i mladića na Šehitluke i kada smo stigli, momak mi je rekao da izađem iz automobila i prošetam pola sata, a on će platiti koliko košta – ispričao je Balaban i dodao da sličnih primjera ima mnogo.[/su_box]

Predsjednik udruženja “Ideal” Slobodan Zrnić vozi taksi već 30 godina i kaže da se u tom poslu može svašta očekivati.

– Prije je bilo više para, pa se više i pilo. Seoski đilkoši imali su novca za kafanu, pjevačicu, ali ne i za taksi i kad sam tražio da plate vožnju, dobijao sam batine – kazao je Zrnić.

Vozači “Patrola” Zlatko, Vladimir i Radoslav otkrivaju da su najnezgodnije situacije vikendom u sitnim noćnim satima.

Zoran Balaban je ispričao da su djevojke i mladići koji se ljube u vozilu svakodnevna pojava, ali nerijetko se desi da pretjeraju u svojoj strasti.
– Bilo je situacija kada grupa mladića urla da prođemo kroz crveno svjetlo na semaforu. Često su pod uticajem droge i alkohola. Momenti kada mokre u autu su posebna priča i razne nemoralne ponude koje dobijamo od brojnih žena – ispričali su oni.

Direktor “Patrol taksija” Boris Tomić je rekao da firma radi na tome da sama zaštiti svoje radnike.

– U vozilima imamo ugrađene panik tastere, koji su povezani sa računarima u centrali i rade po principu SOS signala. Kada se aktivira panik taster, signal stiže u centralu i znamo ko ima problem i na kojoj lokaciji – istakao je Tomić.

(Bh-index)

Povezani postovi
Related

Održana sjednica UO BNF-a

U utorak 06. 12. 2022. godine održana je redovna...

Vlada FBiH donijela odluku o isplati 100 KM jednokratne pomoći nezaposlenim osobama

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu je,...

Ombudsmen za zaštitu potrošača BiH zatražio informacije u slučaju flaširanih voda

Ombudsmen za zaštitu potrošača BiH je uputio predstavku Zavodu...

Buduća državna vlast već planira sječu kadrova, ovo su direktori kojima je istekao mandat

Nova vlast znači i novu raspodjelu resora odnosno nove...