Bosanca Zemira Begića u St. Louisu ubili su crnci uz poklič: J… bijelca, ubij bijelca!!!

/

Surovo ubistvo bh. imigranta kojeg je likvidiralo pet tamnoputih tinejdžera otvorilo je novo poglavlje već rasplamsalih rasnih nemira u SAD.

Surovo ubistvo imigranta iz Bosne Zemira Begića (32) kojeg je likvidiralo pet tamnoputih tinejdžera u američkom gradu St. Louisu otvorilo je novo poglavlje već rasplamsalih rasnih nemira u SAD. Dok su širom Amerike demonstranti simbolično držali podignute ruke u vis, u znak poštovanja prema crnom tinejdžeru Michaela Browna (18), kojeg je u avgustu ubio bijeli policajac iz Fergusona, u St. Louisu je Begić postao prva bijela žrtva izljeva crnačkog gnjeva.

Begić, koji se sa porodicom preselio u SAD 1996. godine, ubijen je brutalno u St. Louisu, nekoliko mjeseci pošto ga je u ovaj grad dovela ljubav prema zemljakinji Arijani Mujkanović koja je tu živjela. Preminuo je od udaraca čekićem, braneći suprugu sa kojom je šest mjeseci bio u braku.

Begić je bio na semaforu u kolima, sa ženom i prijateljem, kada su im prišla četiri maloljetnika i počela da udaraju čekićima automobil. Kada je izašao, uslijedili su svirepi udarci čekićem po glavi, stomaku, licu… Prijatelj se uplašio da su napadači naoružani, pa je izašao i sakrio se. Begić je pronađen bez svijesti. Preminuo je u bolnici.

– Zaklonio me je i stao ispred mene, žrtvujući zapravo svoj život zbog mene – rekla je Mujkanovićeva medijima u SAD, tvrdeći da se napad dogodio “iz čistog bijesa”.

Trojica od petorice napadača u međuvremenu su lišena slobode. Robert Michell (17) se predao i optužen je za ubistvo prvog stepena, kao odrasla osoba. Još nije poznato da li će i dvojica tinejdžera od 15 i 16 godina biti optužena kao odrasli ili maloljetnici.

Policija je insistirala da ubistvo nije rasno inspirisano. Ali Begićeva porodica, kao i sunarodnici iz Bosne koji su se spontano okupili, blokiravši saobraćaj u Gravoisu i Itaski, kao odgovor na nasilje u komšiluku, tvrdili su suprotno. Njihovim tvrdnjama kao potvrda je u međuvremenu stigao amaterski video-snimak, na kome se vide kola Hitne pomoći koja odvoze pretučenog Begića, uz povike sa strane:

– J…. bjelce, ubij bjelce!

Begićevo ubistvo novi je udarac pokušajima prvog tamnoputog predsjednika SAD Baracka Obame da smiri rasne nemire. Po njegovom nalogu, na simboličnom mjestu, u baptističkoj crkvi Ebenezer u Atlanti, u kojoj je propovijedi držao čuveni borac za ljudska prava iz šezdesetih godina prošlog vijeka Martin Luther King, američki državni tužilac Eric Holder je najavio nove smjernice protiv profilisanja građana na osnovu rase od strane policijskih snaga u SAD.

Obama je, sada većinski “neprijateljskom” republikanskom Kongresu, podnio i zahtjev da za naredne tri godine odobri 263 miliona dolara za savezne policijske snage. Njegova ideja je da se nabavi 50.000 kamera koje bi policaci nosili na tijelu, kako bi se dobile dodatne informacije o njihovim akcijama.

(depo.ba)

Povezani postovi

Ovo je otac sedmero djece koji je sebi oduzeo život u Travniku

Policijska stanica Travnik 24.1.2023. godine je zaprimila dojavu o...

Uhapšen zbog ubistva brata, sumnja se da je tijelo sakrio u šumu

Policija je riješila nestanak Željka Šlibara (51) iz Kutine...

Mrtav muškarac pronađen u automobilu

Muškarac koji nije davao znakove života pronađen je u...

Uhapšen zbog sumnje da je ubio ženu pa zapalio stan

Prijedorska policija uhapsila je Ž.Z. iz ovog grada zbog...