ERDOGAN: UN BEZ MUSLIMANSKIH DRŽAVA

/

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu kako Ujedinjeni narodi, kao i Vijeće sigurnosti UN-a, ne predstavljaju svijet i sve države kao što bi to trebalo biti, javlja agencija Anadolija.

On je u Ankari kazao da se među pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a ne nalazi nijedna muslimanska država, prenosi agencija Anadolija.“Unutar tih struktura predstavljene su Evropa, Azija, Amerika. Ako posmatrate iz ugla kontinenata, gdje su onda drugi kontinenti? Nema ih. Ima li među pet stalnih članica Vijeća sigurnosti bar jedna muslimanska zemlja? Nema. Zar će cijeli svijet ovisiti o tome šta će izustiti neka od ovih pet zemalja? Ako uloži veto, tu je kraj svemu”, kaže turski predsjednik.

Nema pravde

“Cijeli svijet je osuđen na njih. Zar je moguća ovakva nepravda? Jednostavno, nema pravde u instituciji u kojoj bi ona morala biti, tu postoji samo okrutnost, koja se neumoljivo nastavlja. U Siriji je do sada poginulo 300.000 [ljudi]. Zar njih to brine? Sigurno ne.”

Vijeće sigurnosti sastoji se od 15 zemalja članica UN-a, od toga pet stalnih (Sjedinjene Američke Države, Kina, Francuska, Velika Britanija i Rusija) i deset nestalnih članica.

Erdogan je istakao kako se primjenjuju dvostruki standardi i prema afričkim zemljama.

“Govore – Afrika, Afrika, Afrika… Međutim, istražuju samo naftu, dijamante i zlato u Africi. To jedino rade. Da li rade još nešto osim toga? Ne”, rekao je turski predsjednik.

(akos.ba)

Povezani postovi

Crna Gora ograničila cijene više od 500 proizvoda

Vlada Crne Gore donijela je danas odluku o ograničavanju...

Zbog pijane vožnje suprotnom stranom autoceste vozaču iz BiH 15 dana zatvora

Vozač iz BiH (57) koji je pod utjecajem alkohola...

Nepalci pretekli radnike iz BiH u Hrvatskoj, a Indijci nadmašili Srbijance

Zbog velike potrebe poslodavaca i nedostatka radne snage na...

EU smanjuje ambalažni otpad: Nema više hotelskih šampona, jednokratnih tanjira, kesa

Evropska unija postigla je privremeni sporazum o novom zakonu...