Švicarska u zahtjevu za izručenje bh. državljanina dostavila fotografiju s Facebooka!

Datum:

Advokat ukazuje da postoje tri Facebook profila s imenom Rusmir Bešo i sva su tri vezana uz različite osobe iz istog mjesta BiH.

Bosanskohercegovački državljanin Rusmir Bešo, uhapšen na području Hrvatske, bit će izručen Švicarskoj, koja ga traži zbog pljačke, krađe, kršenja nepovredivosti stana i oštećenja tuđe stvari koje je počinio s još dvije osobe, piše Slobodna Dalmacija.

 

Bešo je u ekstradicijskom pritvoru, ali je prije nekoliko dana završio na liječenju u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu. Vrhovni sud nije prihvatio žalbu na izručenje koju je podnio njegov advokat Jadran Franceschi, koji je upozorio na činjenicu da Švicarska u zahtjevu za izručenje dostavlja fotografiju s Facebook profila, a ne službene fotografije, tačan opis i otiske prstiju, te ostale materijalne dokaze.

 

Advokat ukazuje da postoje tri Facebook profila s imenom Rusmir Bešo i sva su tri vezana uz različite osobe iz istog mjesta BiH.

 

Provjerili smo na Facebooku, trenutno imaju samo dva Rusmira, biće je treći obrisan-promptno.

 

U zahtjevu za izručenje, Švicarska dostavlja dva Facebook profila osobe s istim identitetom, s čijih se profila skidaju podaci koji njima služe kao službeni. U švicarskom zahtjevu stajalo je ime Rusmir Beso, a ni dostavljeni podaci o njegovu bračnom stanju nisu tačni. U zahtjevu se navodi da je to osoba nepoznatog bračnog stanja, a Bešo je dostavio dokaze da je otac dvoje maloljetne djece. Kako u Bešinom pasošu nema pečata da je od 2. do 10. oktobra – kad su djela počinjena – ušao u Švicarsku, dio žalbe odnosio se i na tu situaciju.

(depo.ba)

Povezani postovi
Related

Šokantan slučaj: Supruga iz pakla godinama tukla muža, zatvarala ga i uzimala mu plaću

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu u četvrtak je ispitalo  hrvatsku državljanku...

Gračanica: Opljačkana ASA banka

Kako smo jutros saznali od službenika Policijske stanice Gračanica...

Pronađeno tijelo ženske osobe u bazenu RVI

Policijska uprava Ilidža jutros je u 8:15 sati primila dojavu...

Radnik preminuo na gradilištu, naložena obdukcija

Radnik G.Š. (59) iz Laktaša preminuo je jutros u...