Cijena nafte i dalje pada, najniža u pet godina

/

Cijene sirove nafte pale su na petogodišnji minimum, nakon loših trgovinskih podataka iz Kine i jačanja dolara, piše Tanjug.


Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u januaru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u New Yorku 76 centi na 65,08 dolara, dok je barel sjevernomorske nafte tipa Brent za januarsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio 87 centi na 68,2 dolara, javlja agencija France-presse.

Teksaška nafta (WTI) pala je najniži nivo od jula 2009. godine, dok je Brent na nivou koji je posljednji put registrovan u oktobru 2009. godine.

“Investitori su u ovom trenutku fokusirani na trgovinske podatke iz Kine”, izjavio je analitičar sidnejske kompanije Fat Prophets, David Lenox, nakon što su kineske vlasti saopštile da je izvoz Kine u novembru, na godišnjem nivou, porastao samo 4,7 posto, na 211,66 milijardi dolara, dok je uvoz pao 6,7 posto na 157,19 milijardi dolara.

Analitičari su očekivali da će izvoz registrovati skok od osam posto, a da će uvoz porasti za 3,9 posto.

Na pad cijena nafte utjecalo je i jačanje dolara, koji je porastao na 121,52 jena sa 121,44 jena od petka. Snažniji dolar čini naftu izraženu u toj valuti skupljom za kupce koji koriste druge valute, što umanjuje tražnju.

(BH-index)

Povezani postovi

Ko su najveći uvoznici u BiH?

U prva tri mjeseca 2024. godine najveći uvoznik na...

Gdje sve možemo letjeti iz BiH: Za Istanbul čak 34 leta sedmično sa sarajevskog aerodroma

Na koje sve destinacije možemo letjeti iz Sarajeva, Mostara...

Cijena zavisi od mjesečne potrošnje: Kako će se obračunavati zelena, plava i crvena tarifa

"Elektroprivreda Bosne i Hercegovine“ (EPBiH) uputila je Regulatornoj komisiji...