Cijena nafte i dalje pada, najniža u pet godina

Datum:

Cijene sirove nafte pale su na petogodišnji minimum, nakon loših trgovinskih podataka iz Kine i jačanja dolara, piše Tanjug.


Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u januaru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u New Yorku 76 centi na 65,08 dolara, dok je barel sjevernomorske nafte tipa Brent za januarsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio 87 centi na 68,2 dolara, javlja agencija France-presse.

Teksaška nafta (WTI) pala je najniži nivo od jula 2009. godine, dok je Brent na nivou koji je posljednji put registrovan u oktobru 2009. godine.

“Investitori su u ovom trenutku fokusirani na trgovinske podatke iz Kine”, izjavio je analitičar sidnejske kompanije Fat Prophets, David Lenox, nakon što su kineske vlasti saopštile da je izvoz Kine u novembru, na godišnjem nivou, porastao samo 4,7 posto, na 211,66 milijardi dolara, dok je uvoz pao 6,7 posto na 157,19 milijardi dolara.

Analitičari su očekivali da će izvoz registrovati skok od osam posto, a da će uvoz porasti za 3,9 posto.

Na pad cijena nafte utjecalo je i jačanje dolara, koji je porastao na 121,52 jena sa 121,44 jena od petka. Snažniji dolar čini naftu izraženu u toj valuti skupljom za kupce koji koriste druge valute, što umanjuje tražnju.

(BH-index)

Povezani postovi
Related

Konjanici iz Karaule krenuli ka Pruscu

Sa platoa kod džamije u Karauli kod Travnika jutros...

Tokom vikenda sunčano i toplo vrijeme

Prema najavama meteorologa danas nas očekuje umjereno do pretežno...

Tončo Bavrka, direktor Direkcije robnih rezervi: Želimo otkupiti svu pšenicu iz Federacije

Iz Udruženja poljoprivrednika FBiH očekuju da Direkcija robnih rezervi...

Čović: Zbog kočničara u Sarajevu nismo dobili kandidatski status

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ustvrdio je kako su...