Šta se moglo kupiti za 1 KM

Datum:

“Drino, sjećam te se kad si marku bila”, šala je koja najbolje oslikava kako cijene u BiH rapidno rastu iz dana u dan. Od vremena kada su cigarete Drina koštale jednu KM do sada uvećane su i plaće, ali nedovoljno da bi mogle pratiti rast cijena. 

Potrošačka korpa je prije desetak godina koštala više nego dvostruko manje u odnosu na to koliko košta sada, ali prosječne plaće u BiH nisu uvećane za toliki iznos.


Tako su u proteklim godinama najviše uvećane cijene cigareta, ali i nekih životnih namirnica. Za jednu konvertibilnu marku nekada ste mogli i popiti kafu u glavnom gradu BiH u gotovo svakom ugostiteljskom objektu, sada je to manje-više dvije KM. Neke slatkiše ste također mogli kupiti za samo jednu KM, dok je sada njihova cijena i do dvije marke. 

 Federalno ministarstvo trgovine godinama svakog mjeseca daje izvještaje o prosječnim cijenama životnih namirnica. Uporedili smo podatke iz 2008. godine i posljednje podatke za oktobar ove godine, na osnovu čega se vidi razlika u cijenama. Tačnije, koliko ste novca u 2008. morali izdvojiti za neke namirnice, a koliko vam je potrebno sada. Možda ćete se iznenaditi, ali neke su čak i jeftinije.

 

Primjera radi, u maju 2008. godine kilogram brašna je koštao od 1 do 1,5 KM, a sada je njegova prosječna cijena u FBiH 0,90 feninga po kilogramu. Bar je to zvanični podatak ovog ministarstva. Prosječna cijena kilograma hljeba sada je 2,5 KM, a 2008. ste ga mogli kupiti i za 1,5 KM. Kilogram riže prije sedam godina ste, primjera radi u Zapadnohercegovačkom kantonu, mogli kupiti za 1,28 KM, dok je sada najjeftinija riža dvije KM i to u Orašju. Inače, prosječna cijena u FBiH je 3,7 KM. Mlijeko je najjeftinije bilo u Posavskom kantonu i koštalo je 1,6 KM po litru, a najskuplje je koštalo 1,68 KM i to u Livanjskom kantonu. Sada je najjeftinije u Orašju i košta 1,4 KM, a najskuplje u Livanjskom, gdje mu je cijena 1,7 KM. Prosječna cijena u Federaciji je 1,50 KM. Jestivo ulje je bilo znatno skuplje, bar tako stoji u zvaničnim podacima Ministarstva. U 2008. godini je koštalo 3,4 KM u Bosansko-podrinjskom kantonu, gdje je bilo najjeftinije, a sada je njegova prosječna cijena u FBiH 2,1 KM.

 

Najjeftiniji kilogram šećera je bio 0,99 feninga u Tuzlanskom kantonu, sada je njegova prosječna cijena 1,2 KM. Cijena deterdženta je nešto viša u zavisnosti od proizvođača i količine. Također, u proteklih 10 godina prosječna plaća u BiH je povećana za 321 marku. Primjera radi, 2008. godine, koju smo mi uzeli za poređenje sa današnjim cijenama, prosječna plaća je bila 752 KM. Prema posljednjim podacima prosječna plaća u BiH sada je 826 KM.
(zenicablog)

Povezani postovi
Related

Za predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH izabran Zvizdić, zamjenici Čavara i Radmanović

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne...

Horor u Banjoj Luci: Pretučen učenik 9. razreda, u besvjesnom stanju prevezen u UKC RS

Učenik devetog razreda Osnovne škole "Sveti Sava" u banjalučkom naselju...

U RS poskupljuje struja: Veći računi za one koji troše više od početka sljedeće godine

Regulatorna komisija za energetiku RS dala je zeleno svjetlo...

Nakon što je Novaliću istekao rok: Penzioneri iz Federacije BiH dolaze na mirne proteste u Sarajevo

Da će penzioneri iz Federacije BiH biti prisiljeni na...