BiH među 54 zemlje u kojima je CIA mučila zatvorenike?

/

Nakon nekoliko godina pritisaka i zahtjeva u američkom Kongresu objavljen je izvještaj o najsurovijim tehnikama mučenja koje primjenjuje američka CIA. 


S druge strane, britanski Independent objavio je i popis 54 zemlje u kojima se to događalo ili koje su u tome sarađivale s CIA-om, a na njemu je i BiH, javlja N1.

Radi se o dugo iščekivanom izvještaju o protuterorističkim mjerama koje je provodila CIA nad pripadnicima terorističkih organizacija u mandatu Georga W. Busha.

Na šest hiljada stranica detaljno se opisuju metode mučenja zatvorenika kakvih se ne bi posramile neke od najtotalitarnijih zemalja svijeta. Mučenja su se, prema britanskom Independentu, odvijala i u Hrvatskoj te BiH.

Izvještaj američkog Senata otkriva i da mučenje terorista nije dalo željene rezultate i bilo je gore nego što je bilo prikazivano.

Uskraćivanje sna, simulacije utapljanja, zatvaranje u skučene prostore, ponižavanje i prijetnje seksualnim zlostavljanjem samo su neke od brutalnih metoda ispitivanja koje su koristili američki obavještajci nad osumnjičenicima za terorizam.

Posebne tehnike ispitivanja bile su dio programa kojeg je nakon 11. septembra 2001. odobrio George W. Bush. Koristile su se sve do kraja njegova mandatan na tajnim lokacijama u Evropi i Aziji.

Britanski Independent tvrdi da su se mučenja odvijala u 54 zemlje, uključujući i Hrvatsku i BiH.

(MOJE VIJESTI)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Užas u Hrvatskoj: Petero ljudi ubijeno, pomahnitali muškarac je uhapšen

Kako javljaju hrvatski mediji, u Daruvaru je jutros pomahnitali...

Tokom jučerašnjeg globalnog pada IT sistema online pušten veliki broj zlonamjernih web stranica

Agencija za cyber obavještavanje Australije objavila je u subotu...

Pokušan atentat na Donalda Trumpa, agenti ga krvavog odveli s pozornice

Bivši američki predsjednik Donald Trump lakše je ranjen u...

Plate u regiji: S. Makedonija predvodila rast, BiH na četvrtom mjestu

Plate u regionu u prva tri mjeseca ove godine...