BiH među 54 zemlje u kojima je CIA mučila zatvorenike?

/

Nakon nekoliko godina pritisaka i zahtjeva u američkom Kongresu objavljen je izvještaj o najsurovijim tehnikama mučenja koje primjenjuje američka CIA. 


S druge strane, britanski Independent objavio je i popis 54 zemlje u kojima se to događalo ili koje su u tome sarađivale s CIA-om, a na njemu je i BiH, javlja N1.

Radi se o dugo iščekivanom izvještaju o protuterorističkim mjerama koje je provodila CIA nad pripadnicima terorističkih organizacija u mandatu Georga W. Busha.

Na šest hiljada stranica detaljno se opisuju metode mučenja zatvorenika kakvih se ne bi posramile neke od najtotalitarnijih zemalja svijeta. Mučenja su se, prema britanskom Independentu, odvijala i u Hrvatskoj te BiH.

Izvještaj američkog Senata otkriva i da mučenje terorista nije dalo željene rezultate i bilo je gore nego što je bilo prikazivano.

Uskraćivanje sna, simulacije utapljanja, zatvaranje u skučene prostore, ponižavanje i prijetnje seksualnim zlostavljanjem samo su neke od brutalnih metoda ispitivanja koje su koristili američki obavještajci nad osumnjičenicima za terorizam.

Posebne tehnike ispitivanja bile su dio programa kojeg je nakon 11. septembra 2001. odobrio George W. Bush. Koristile su se sve do kraja njegova mandatan na tajnim lokacijama u Evropi i Aziji.

Britanski Independent tvrdi da su se mučenja odvijala u 54 zemlje, uključujući i Hrvatsku i BiH.

(MOJE VIJESTI)

Povezani postovi

Školski policajac našao nož u ruksaku učenika Osnovne škole “Vladislav Ribnikar”

Školski policajac jutros je u ruksaku jednog od učenika...

DNK analize otkrile tok migracija prije 3.000 godina, Balkan među najraznolikijim područjima

Analiza DNK više hiljada pojedinaca iz antičkog perioda sada...

Zašto je srebro sve skuplje i da li će cjenovno nadmašiti zlato

Ove godine bi cijene srebra mogle biti najviše u...

Rekordne cijene kakaa u cijelom svijetu, moguće novo poskupljenje čokolade

Globalne cijene kakaa su dostigle nove rekordne iznose, a...