Roba u BiH konačno pojeftinjuje?

/

Kucnuo je čas za masovno pojeftinjenje svih roba i usluga kojima cijena zavisi od novčane vrijednosti goriva, a čiji su cjenovnici znatno srezani i kod nas, i u drugim državama.


Ovo su “Nezavisnim” kazali borci za zaštitu potrošača, sindikalni predstavnici, te ekonomisti, koji pozivaju proizvođače, uvoznike, distributere, ali i prevoznike da i oni što prije preduzmu mjere koje će obradovati ionako u većini slučajeva siromašne bh. građane.

Međutim, većina naših sagovornika je skeptična jer, kako kažu, privrednici uvijek požure kada treba da podignu cijene, ali to nije tako kad dođe vrijeme za njihovo obaranje.
“Razloga za smanjenje cijena je i više nego dovoljno, a jedan od njih je sama cijena nafte na svjetskom tržištu, dok je drugi taj što bi i država trebalo da interveniše”, kazao je Avaz Bahto, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

U udruženjima za zaštitu potrošača sličnog su stava. Traže poteze koji će obradovati kupce.

“To je očekivano i smatramo to i mogućim, a pogotovo se to odnosi na one proizvode gdje energija spada u značajnu stavku u proizvodnji i prometu, a takvih je proizvoda mnogo. To se prije svega odnosi na veliki broj prehrambenih proizvoda”, kaže Gordana Bulić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH.

Osim toga, kako je dodala, očekuje se i pojeftinjenje onih namirnica koje uvozimo jer je njima prevoz bitna karika u troškovima.

“Imamo pad cijena goriva, a time i pad cijena prevoza. Pa, u BiH godišnje uđe više od 12.000 šlepera pšenice i prevoz je sigurno značajna stavka u cijeni brašna”, kazala je Bulić, te je naglasila da se nada da će doći i do pada cijena prevoza autobusima.

Takođe, i Momir Tošić, direktor Sektora za makroekonomski sistem Spoljnotrgovinske komore BiH, ocjenjuje da bi se pojeftinjenje moglo očekivati i to posebno u onim stavkama gdje naftni derivati u većem procentu učestvuju u proizvodnji i prometu.

“Sigurno je da osnova za pojeftinjenje ima ako bi ovo sa padanjem cijena goriva bio ciklus od nekoliko mjeseci”, kazao je Tošić.

Da zaista ima osnova za pojeftinjenje proizvoda i usluga koje zavise od goriva slaže se i Vujo Vukmirica, profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, koji, ipak, misli da se to neće dogoditi.

“To će pre svega osetiti trgovci na svojoj marži. U trgovini nema nikakvog poštenja”, kaže Vukmirica.

I Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT, kaže da bi pojeftinjenje trebalo očekivati u onim sektorima gdje tehnološki proces zahtijeva veliku upotrebu naftnih derivata.

“Trgovci se teško i dosta sporije odlučuju na obaranje cijena nego što su spremni da ih povećaju, a da li će doći do pojeftinjenja – to ćemo da vidimo. Za očekivati je, ipak, da se dodatni prostor za smanjenje cijena iskoristi, s obzirom na malu potražnju i veliku konkurenciju u svim vrstama privrede”, ocijenio je Grabovac.

No, trgovci kažu da su tek jedna karika u lancu, te da od njih mnogo ne zavisi moguće pojeftinjenje robe koju nude.

“To zavisi i od proizvođača koji imaju svoje kalkulacije. I mi svi očekujemo da cijene idu dolje”, navela je Dragana Šobot, sekretar Udruženja trgovine, turizma i ugostiteljstva pri Privrednoj komori RS.

(BH-index)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca, evo šta očekuju poslodavci

Poslodavci su tražili da se na narednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog...

Oduzet arsenal oružja, detonatori i droga, muškarac završio iza rešetaka

Policija je uhapsila Ž.S. iz Ugljevika kojem je određen...

Cijene nekretnina su vrtoglave: Diktiraju li ih perači novca?

Većina građana manji stan otplaćuje tokom cijelog radnog vijeka,...

Koliko se često čiste vagoni, zašto se karte u Željeznicama FBiH izdaju kao prije 30 godina

Zašto se karte za putničke vozove u Javnom preduzeću...