Roba u BiH konačno pojeftinjuje?

Datum:

Kucnuo je čas za masovno pojeftinjenje svih roba i usluga kojima cijena zavisi od novčane vrijednosti goriva, a čiji su cjenovnici znatno srezani i kod nas, i u drugim državama.


Ovo su “Nezavisnim” kazali borci za zaštitu potrošača, sindikalni predstavnici, te ekonomisti, koji pozivaju proizvođače, uvoznike, distributere, ali i prevoznike da i oni što prije preduzmu mjere koje će obradovati ionako u većini slučajeva siromašne bh. građane.

Međutim, većina naših sagovornika je skeptična jer, kako kažu, privrednici uvijek požure kada treba da podignu cijene, ali to nije tako kad dođe vrijeme za njihovo obaranje.
“Razloga za smanjenje cijena je i više nego dovoljno, a jedan od njih je sama cijena nafte na svjetskom tržištu, dok je drugi taj što bi i država trebalo da interveniše”, kazao je Avaz Bahto, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

U udruženjima za zaštitu potrošača sličnog su stava. Traže poteze koji će obradovati kupce.

“To je očekivano i smatramo to i mogućim, a pogotovo se to odnosi na one proizvode gdje energija spada u značajnu stavku u proizvodnji i prometu, a takvih je proizvoda mnogo. To se prije svega odnosi na veliki broj prehrambenih proizvoda”, kaže Gordana Bulić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH.

Osim toga, kako je dodala, očekuje se i pojeftinjenje onih namirnica koje uvozimo jer je njima prevoz bitna karika u troškovima.

“Imamo pad cijena goriva, a time i pad cijena prevoza. Pa, u BiH godišnje uđe više od 12.000 šlepera pšenice i prevoz je sigurno značajna stavka u cijeni brašna”, kazala je Bulić, te je naglasila da se nada da će doći i do pada cijena prevoza autobusima.

Takođe, i Momir Tošić, direktor Sektora za makroekonomski sistem Spoljnotrgovinske komore BiH, ocjenjuje da bi se pojeftinjenje moglo očekivati i to posebno u onim stavkama gdje naftni derivati u većem procentu učestvuju u proizvodnji i prometu.

“Sigurno je da osnova za pojeftinjenje ima ako bi ovo sa padanjem cijena goriva bio ciklus od nekoliko mjeseci”, kazao je Tošić.

Da zaista ima osnova za pojeftinjenje proizvoda i usluga koje zavise od goriva slaže se i Vujo Vukmirica, profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, koji, ipak, misli da se to neće dogoditi.

“To će pre svega osetiti trgovci na svojoj marži. U trgovini nema nikakvog poštenja”, kaže Vukmirica.

I Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT, kaže da bi pojeftinjenje trebalo očekivati u onim sektorima gdje tehnološki proces zahtijeva veliku upotrebu naftnih derivata.

“Trgovci se teško i dosta sporije odlučuju na obaranje cijena nego što su spremni da ih povećaju, a da li će doći do pojeftinjenja – to ćemo da vidimo. Za očekivati je, ipak, da se dodatni prostor za smanjenje cijena iskoristi, s obzirom na malu potražnju i veliku konkurenciju u svim vrstama privrede”, ocijenio je Grabovac.

No, trgovci kažu da su tek jedna karika u lancu, te da od njih mnogo ne zavisi moguće pojeftinjenje robe koju nude.

“To zavisi i od proizvođača koji imaju svoje kalkulacije. I mi svi očekujemo da cijene idu dolje”, navela je Dragana Šobot, sekretar Udruženja trgovine, turizma i ugostiteljstva pri Privrednoj komori RS.

(BH-index)

Povezani postovi
Related

Siromašni radnici: Zatraženo povećanje plata, ali Vlada FBiH ima vlastiti prijedlog

Na posljednjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća Federacije BiH predstavnici sindikata...

Novalić: Zaliha žita imamo za tri mjeseca, struja neće poskupjeti, a radimo i na skladištenju gasa

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić govorio je za Fenu...

Izdato narandžasto upozorenje zbog ekstremno visokih temperatura zraka u BiH

Za područje cijele Bosne i Hercegovine izdato je narandžasto...

Državni parlamentarci se vraćaju u klupe: Danas o budžetu, Izbornom zakonu…

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj...