Za nepovjerovati: Bivši zastupnik se odrekao “bijelog kruha”

/

Bivši poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiHJasmin Duvnjak(SDA) jedan je od rijetkih koji nije aktivirao svoje zakonsko pravo na “bijeli hljeb”, iako odranije nema stalno radno mjesto na koje bi se nakon završetka mandata vratio.


Ovih dana administrativne komisije državnog, entitetskih i kantonalnih parlamenata obrađuju zahtjeve svih poslanika i delegata iz prošlog saziva koji su ostvarili pravo na jednogodišnju naknadu nakon završetka mandata. Pravo na ovu naknadu poznato je pod nazivom “bijeli hljeb”, u visini je njihove jednogodišnje parlamentarne plaće (više od 30.000 KM).

Duvnjak je u izjavi dostavljenoj Agenciji FENA naveo da je nakon dobijanja rješenja o prestanku radnog odnosa podigao radnu knjižicu iz Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i danas je član SkupštineZeničko-dobojskog kantona, ali bez radnog statusa-profesionalnog poslanika.

– Iako su se stekli svi zakonski uslovi da ostvarim ovo pravo, odbio sam primati ‘bijeli hljeb’. Svjedoci smo porazne socio-ekonomske situacije u cijeloj zemlji. U vremenu kada imamo dosta radnika koji nemaju nikakva primanja, dosta onih kojima po deceniju ili više nije uvezan radni staž, kada imamo dosta mladih bez posla, kada država grca u dugovima, ovako visoka naknada nakon prestanka javne funkcije je više od luksuza, čak se može okarakterisati političkim razvratom, nemoralom i vrhuncem političke neodgovornosti. Bio sam osam godina federalni poslanik i svako ko se bavi politikom i uživa razne privilegije, mora biti spreman da jednog dana dođe kraj mandata, i život ide dalje – naveo je Duvnjak u izjavi dostavljenoj Agenciji FENA.

Podsjeća da je još ranije predlagao izmjene tadašnjeg Zakona o pravima izabranih i imenovanih zvaničnika FBiH kojima bi se ukinula naknada paušala za profesionalne poslanike, nekoliko puta upućivao inicijative za smanjivanje drugih materijalnih prava poslanika, međutim, najčešće su te inicijative bile osporene da nisu u skladu s ustavom i zakonima, omalovažene ili su “čak cinično ismijane od mnogih kolega, nažalost, i iz redova poslanika SDA”.

– No, ne želim nikome moralisati. Neka se svako suoči sa svojom savješću i zdravim razumom, neka se suoči s teškim stanjem u zemlji. Očekujem od nove vlasti na svim nivoima da na početku ovog mandata ojača svoj politički autoritet i kredibilitet, ukidanjem ili barem reduciranjem naknade ‘bijelog hljeba’ na period od tri do šest mjeseci sa značajno manjim iznosom naknade. Istini treba pogledati u oči, jasne političke volje zasad nema, ali se nadam da će slike februarskih protesta barem malo probuditi uspavanu savjest i odgovornost svih nosilaca javnih funkcija u Bosni i Hercegovini – ističe bivši federalni poslanik i potpredsjednik Kluba poslanika SDA Jasmin Duvnjak.

(blic-portal.com)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Ovo su nosioci listi za Gradsko vijeće Zavidovići

Nosilac liste za Gradsko vijeće Zavidovići ispred SDA će...

Javne ličnosti u BiH nakon što odsluže kaznu u zatvoru, MOGU SE VRATITI POLITIČKOM ŽIVOTU

Političari u BiH koji su osuđeni ili se nalaze...

NES ZENICA ODRŽAO IZBORNU SKUPŠTINU: Jasmin Šarić izabran za predsjednika

Prošle sedmice održana je Izborna skupština NES Zenica. Za...

Reagovanje Stranke za BiH i DF Tešanj

U našu redakciju je stigao demant na objavljeni tekst...