DF, SDA, NSRzB I BPS potpisali sporazum o formranju vlasti u Tuzlanskom kantonu

/

Povodom prijedloga mjera za početak procesa reformi u Tuzlanskom kantonu koji su potpisali Amir Fazlić, predsjednik KO SDA TK-a, Mahir Mešalić, predsjednik KO Demokratske fronte TK-a ,te predsjednici kantonalnih odobora Narodne stranke Radom za boljitak i BPS-a Tuzla, Mersed Šerifović i Mirsad Selimović, danas je održana pres-konferencija.


– Napavili smo zajednički sporazum koji se odnosi na reformu u javnom sektoru, kao i uštede u budžetu. Idemo na stabilizaciju javnih preduzeća, na reformu budžeta, privrede, u borbu protiv korupcije, zatim umanjene primanja u organima javne uprave i rješavanje i dijalog aktuelnih problema na području TK-a u vezi obespravljenih radnika – kazao je Mahir Mešalić, predsjednik KO DF TK-a.

 

Mešalić je izrazio žaljenje što ekspertna vlada nije spriječila probleme u vezi obespravljenih radnika, te je rekao da će potpisnice sporazuma preuzeti odgovornost i probati riješiti neke od problema u skladu sa zakonom i važećim propisima.

 

– Mi kao nova politička partija želimo da pomognemo procesu rješevanja problema u TK- i da pokažemo da ovo može i drugačije – rekao je Mešalić.

 

U ovom okvirnom sporazumu, kako je naveo , stoji da rukovodstva, direktori, nadzorni i upravni odbori javnih predzeća deponuju ostavke, da finansijska policija uđe i izvrši provjeru poslovanja javnih preduzeća sa većinskim državnim kapitalom, a zatim tu su i revizija ili nadzor nad poslovanjem organa uprava. Izbor direktora i javnih preduzeća mora biti po stručnosti, te treba ukinuti menadžerske ugovore i smanjiti ukupne prihode direktorima javnih preduzeća i ustanova sa većinskim državnim kapitalom.

 

– Isto tako tražili smo moratorij za zapošljavanje u narednih 18 mjeseci izuzev radnih mjesta koja su neophodna za funkcionisanje Kantona, zatim usklađivanje sistematizacije sa ciljem smanjenja radnih mjesta u javnoj upravi. Zatražili smo da se ukine pravo na ‘bijeli hljeb’ u Kantonu, iako su neke aktivnosti već ranije poduzete u vezi toga – izjavio je Mešalić.

 

Od ušteda se izuzimaju zdravstvo, školstvo, policija i obrazovanje i institucije kulture, što, kako Mešalić navodi, ne važi za direktore tih institucija i članove uprave. Stranke potpisnice su se složile da treba donijeti kantonalni zakon o državnim službenicima s ciljem vezivanja pozicija za mandatni period u ministarstvima, što se odnosi na pomoćnike ministara, sekretare, šefove kabineta.

 

– Naglasio bih da smo dogovorili da ministri iz saziva tzv. ekspertne vlade ne mogu dobiti povjerenje po bilo kom osnovu u novom sazivu vlade. Složili smo se oko reforme obrazovnog i zdravstvenog sektora s ciljem približivanja važećim standardima i dijaloga i rješavanja aktuelnih problema i tu smo naveli da tražimo pomoć Federalne vlade te da su ove stranke koje će činiti skupštinsku većinu dužne da zajedno djeluju prema Federalnoj vladi, da nam pomogne u rješavanju problema, kazao je predsjednik KO DF TK-a.

 

Demokratskoj fronti je, prema njegovim riječima, pripalo pet ministarstava i to: MUP, Ministarstvo nauke, obrazovanja, kulture i sporta, Ministarstvo pravosuđa, zatim Ministarstvo za razvoj i poduzetništvo, te Ministarstvo za rad i socijalnu politiku.

 

– Znatan dio vremena smo utrošili da dođemo do kvalitetne parlamentarne većine koja bi mogla u datom periodu i u ovom mandatu da odgovori na sve izazove u TK-u. Stabilnost parlamentarne većine je i preduslov da Vlada može da radi u normalnim okolnostima, da provodi reforme, te da nemamo onaj period koji smo imali iza sebe. Osnovni uslov je dastvorimo ambijent da TK ponovo bude najjači i sa najboljom privredom, istakao je Amir Fazlić, predsjednik KO SDA TK-a.

 

SDA je takođe dobila pet ministarstva, i prema Fazlićevim riječima, vodili su se aktuelnih problema u TK-u, te nisu bježali od najtežeg ministarstva, a to je Ministarstvo industrije, enegetike i rudarstva.

 

Ovoj stranci je pripalo i Ministarstvo finansija, zatim Ministarstvo za boračka pitanja, kao i Ministarstvo prostornog uređenja i Ministarstvo poljoprivede, vodoprivede i šumarstva.

 

– SDA je dobila poziciju i premijera i predsjednika Skupštine TK-a, a  kojeg je SDA već odredila i to je Senad Aljić. Što se tiče premijera tek idemo u proceduru koja ide od onog momenta kad bude imenovan predsjednik Skupštine koji ima desetak dana da imenuje mandatara – rekao je Fazlić.

 

Sjednica kantonalne skupštine bit će održana sutra.

 

 

(FENA/dh/depo portal)

Povezani postovi

Demant na saopštenje Naše stranke od 18.02.2024.

S obzirom na nedavno saopštenje Naše stranke objavljeno na...

Neke finansirale stranke, a neki sami sebe: Političari na društvene mreže potrošili stotine hiljada maraka

Društvene mreže su postale apsolutni hit među političarima, a...

Dogovor lidera kratko trajao, Izborni zakon prva žrtva

Nekoliko dana nakon što su lideri političkih partija koje...

NES ZDK – Spala stranka na tri slova?!

Raspad Kantonalne organizacije NES Zeničko-dobojskog kantona je počeo mjesec...